Kako lopovi „kloniraju“ kartice i kradu s bankomata?

0
525

Poslednji slučaj pljačke građana „kloniranim“ platnim karticama u Beogradu zabrinuo je korisnike plastičnog novca da bi i njima moglo da se desi nešto slično.

Tridesetak klijenata Poštanske štedionice prošle nedelje je opljačkano jer im je uređaj koji su lopovi postavili na bankomat njihove banke ukrao podatke kada su svojim platnim karticama pokušali da podignu novac. U policiji veruju da su na bankomat u Nehruovoj ulici na Novom Beogradu kriminalci postavili „skimer uređaj“ i tako skenirali kartice.
Tom prilikom je opljačkano oko 30 ljudi, slučaj je predat nadležnim organima, a Poštanska štedionica je objavila da će sav novac koji su lopovi na taj način ukrali biti nadoknađen klijentima.
Druga banka je, nekoliko dana kasnije, zbog sumnje, preventivno blokirala kartice klijentima koji su tog dana obavljali transakcije na bankomatu u Ulici cara Dušana u Beogradu. U Erste banci tvrde da nikakva šteta klijentima nije prijavljena niti utvrđena, ali da su kartice blokirali iz predostrožnosti nakon što im je jedan klijent prijavio da je pronašao spravu na bankomatu, koju je skinuo, ali nije došao u banku i dostavio dokaz o postojanju tog predmeta.
“U slučajevima sumnje na mogućnost kompromitacije vrši se preventivna blokada kartica uz obaveštavanje svih klijenata koji su koristili kartice na tom bankomatu tog dana. U ovakvim situacijama banka snosi trošak ponovne izrade kartice. Odgovorno i preventivno postupanje u ovom slučaju bilo je uslovljeno i skorašnjim događajima i pojavom skiminga na nekoliko bankomata drugih banaka o čemu su mediji već izveštavali. Ovde bismo istakli i da banke zajedno nastupaju i sarađuju timski u borbi protiv prevara ove vrste”, kažu za B92 u Erste banci.
Inače, postavljanje skiming uređaja na bankomate, prevare u elektronskom poslovanju i fišing najčešći su vidovi prevare protiv kojih se aktivno bore bankarski timovi za zaštitu kartica. Funkcionalnosti bankomata poboljšavaju se pomoću detektora za skiming, instaliraju se sistemi za praćenje rada kartica i informišu se klijenti kako da se sami zaštite od prevara.
Skiming na bankomatima vrši se instalacijom uređaja na čitač za kartice koji kopiraju podatke sa magnetne trake u kombinaciji sa kamerom koja snima PIN. Zloupotreba kartica najčešća je u zemljama kao što su Vijetnam, Peru, Indija, Dominikanska Republika ili SAD. Najčešće se kreće sa skidanjem malih iznosa sa računa – jedan ili jedan i po dolar, jer se to često i ne primeti na vreme.
Tu stupaju u akciju timovi za zaštitu od prevara u bankama, da bi zaštitili klijente od prevaranata. Specijalisti za bezbednost kartica koriste sisteme za praćenje rada kartica, jer je transakcija u malom iznosu koja je obavljena u nekoj stranoj zemlji često znak za uzbunu. Klijente zovu telefonom i ukoliko se ustanovi da oni nisu napravili te transakcije, kartice se blokiraju.
Na nivou Privredne komore Srbije radi forum koji za osnovni cilj ima prevenciju i sprečavanje zloupotreba platnih kartica i putem foruma se redovno razmenjuju informacije među bankama kako bi se sprečili potencijalni incidenti. Takođe, banke sarađuju i sa odeljenjem MUP-a za visokotehnološki kriminal.
B92