Direktor povukao zabranu, „predstava koja vređa Srbiju“ će se ipak igrati

0
349

Predstava BITEF teatra „Crvena: Samoubistvo nacije“ ipak će gostovati u Narodnom pozorištu u Leskovcu, jer je prvi čovek tog teatra danas povukao zabranu pod pritiskom javnosti.

„Kontaktirali smo autore predstave i gostovanje u Leskovcu zakazano je za 19. mart“, kaže Stanislav Grujić, direktor leskovačkog pozorišta.

On je juče izjavio da je gostovanje beogradske predstave otkazano zbog uvodnog songa pod naslovom „Je*i se Srbijo“, kojim se „vređa Srbija i srpski narod“. Danas kaže da i dalje misli da je taj song uvredljiv, ali ga „boli što je zabrana doživljena kao potez ugrožavanja prava žena“, o čemu se, inače, govori u samoj predstavi.
„Jedan deo građanstva je to shvatio kao moj lični atak na prava žena, a ne na pokušaj da zaštitim dostojanstvo zemlje u kojoj živim. I dalje smatram da se tekst  „Je*i se Srbijo“ ne sme izgovoriti u pozorištu jer to vređa nacionalni identiteta srpskog naroda, ali, eto, neka publika dođe da to gleda i sluša ako toliko želi, pa neka samo prosudi o čemu je reč“, navodi Grujić za Blic.
Direktor dodaje da u celoj zbrci oko predstave politika i političari nisu imali nikakvog udela, već da je to bio stav pozorišta čiji je direktor. „Zaboleli su me komentari na društvenim mrežema o južnjacima, ali i o navodnom uplitanju politike. Evo, mi ćemo biti prvi grad van Beograda u kome će biti odigrana ta predstava“, rekao je Grujić.
Reditelj predstave „Crvena: Samoubistvo nacije“ Vojislav Arsić potvrdio je ranije da ovaj komad, osim u Beogradu i Novom Sadu, nije bilo moguće odigrati ni u jednom drugom gradu.
Blic