NDNV: Skandalozne odluke u vezi sa REM-om

0
428

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da su odluke Skupštine Srbije i parlamentarnog odbora vezane za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), skandalozne.

Kako se navodi u saopštenju, one pokazuju jasnu nameru Srpske napredne stranke (SNS) da REM, koji bi trebalo da bude nezavisan, stavi u partijsku funkciju.

NDNV smatra da se ovakvim odlukama samo produbljuje „medijski mrak“ u Srbiji, da je suspendovana demokratija i da su javno ponižene institucije.

„Protivzakonita odluka da se ne izabere član Saveta, na predlog NVO i Skupštine Vojvodine, kao i izbor političarke Aleksandre Janković za člana Saveta, pokazuju da smo od medijskih sloboda udaljeni svetlosnim godinama“, piše u saopštenju.

NDNV ocenjuje i da je odlukom da se ne izabere član Saveta REM-a ispred nevladinih organizacija i načinom na koji je ona sprovedena prekšen i Zakon o elektronskim medijima i Poslovnik Narodne skupštine.

Dodaje se i da nisu odabrani kandidati vojvođanskog parlamenta, medijski eksperti Siniša Isakov i Vladimir Barović, čime je prolongiran izbor kandidata Skupštine Vojvodine sa očiglednom namerom da se sačekaju „podobniji kandidati posle izbora“.

„Za člana Saveta REM-a izabrana je Janković, inače nosilac titule najhomofoba godine za 2008. godinu, poznata po nacionalističkim ispadima. Ovu osobu ništa osim političke podobnosti ne preporučuje da sedi u REM-u“, dodaje se u saopštenju.

NDNV je podsetio da bi po Zakonu o elektronskim medijima REM trebalo da bude samostalna nezavisna regulatorna organizacija, a da članovi Saveta REM-a treba da budu ugledni stručnjaci iz oblasti, kojom se ovo telo bavi.

Beta