Mladi inovatori iz Kaća ipak idu na takmičenje u Ženevu

0
526

Novi Sad – Gojko Panić i Darko Birač, učenici OŠ “Đura Jakšić“ iz Kaća, koji su predstavljanjem svog robota „Finch“ osvojili prvo mesto na takmičenju u Americi, ipak će otputovati na takmičenje u Ženevi, za koje im je nedostajao novac.

Novac je obezbedio Grad Novi Sad putem Uprave za obrazovanje, a ovi dečaci su svog robota juče predstavili i gradonačelniku u Gradskoj kući. Robot je namenjen slepim i slabovidim osobama, a funkcije su mu slične psu vodiču.

– On na softveru ima sirenu koja može da emituje zvuke, i kada naiđe na prepreku zaustavi se i nađe najbolji način za prevazilaženje, o čemu obaveštava korisnika. Zaustavlja se pomoću senzora za prepreke, takođe ima senzore za svetlost, za temperaturu, a služi i za edukaciju, jer odgovara na pitanja pomoću baze znanja koju smo mu ugradili. Spremamo se za takmičenje u Ženevi i nadamo se da ćemo osvojiti još neku nagradu – rekli su Darko i Gojko.

Mladi inovatori iz Kaća ipak idu na takmičenje u Ženevu

U Gradskoj kući kažu da su svoj doprinos su dali i gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i član Gradskog veća za obrazovanje od svojih ličnih dohodaka.

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da rad ovih dečaka nije pojedinačan projekat, već svojevrsan dokaz da imamo sjajnu decu u školama u svim delovima grada.

– Najmanje što smo mogli da uradimo jeste da obezbedimo sredstva da učenici odu na Međunarodni sajam inovacija u Švajcarsku. Priključile su nam se i pojedine društveno-odgovorne kompanije, tako da učenici mogu da se fokusiraju samo na svoj rad, bez opterećivanja bilo čim drugim, ali ni konačnim rezultatom – rekao je Vučević.

Direktorka OŠ „Đura Jakšić“ Verica Letić zahvalila se Gradu i gradonačelniku, i izrazila nadu da će projekt ostvariti dobre rezultate i na takmicenju u Ženevi.

Ovi dečaci se sa velikim entuzijazmom pripremaju za nove poduhvate, rekla je njihova profesorka informatike i računarstva, Jasmina Jerković. Ona se i zahvalila inženjerima koji su im mnogo pomogli u pronalaženju delova za robota kojih nema na našem tržištu.