Ruma: Ženu obolelu od raka premestili da bude čistačica

0
2155

Snežana Mitrović-Gospanić (48), koja je obolela od kancera, premeštena je na radno mesto čistačice u Domu zdravlja u Rumi.

– Sramno je ovo što mi se desilo jer je reč o zloupotrebi racionalizacije radnih mesta. Poslednjih 13 godina radila sam administrativne poslove u Domu zdravlja u Rumi, a već duže vreme sam blagajnik u apoteci pri Domu zdravlja. Nisam mogla da verujem kada sam dobila rešenje o premeštaju na radno mesto spremačice u laboratoriji – ogorčena je Snežana Mitrović-Gospanić.

Snežana Mitrović Gospanić

Foto: N. Božić / RAS Srbija Snežana Mitrović Gospanić

 

Snežana je invalid prve kategrije, 2010. obolela je od karcinoma, nakon čega joj je odstranjena dojka i već godinama ide na hemoterapiju. Pored toga ima i tromboflebitis desne noge zbog čega ne sme dugo da stoji i ograničenje desne ruke usled limfoedema nastalog nakon amputacije dojke.

– U preporuci i u izveštaju specijalista onkologa i fizijatra sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici piše da bi trebalo da obavljam lakše poslove. Ja sa svim ovim oboljenjima i ograničenjima mogu da radim kao čistačica? Za dve nedelje koliko sam u februaru izdržala, a da ne otvorim bolovanje, toliko sam nanela sebi štete da mi se stanje naglo pogoršalo, o čemu posedujem i lekarske izveštaje. Terali su me da čistim krug bolnice i perem prozore da bi mi tek nakon mog odlaska kod direktorice smanjili obim posla. Zar treba da umrem na radnom mestu, zar u ovoj državi niko ne brine o invalidima? – očajna je Snežana, koja je o svom slučaju obavestila lokalnu samoupravu u Rumi, Inspekciju rada, zaštitnika prava građana Sašu Jankovića, kao i nadležna ministarstva i organizacije za zaštitu prava žena.

Da ironija sudbine bude veća, Snežana je i samohrana majka dvoje dece od kojih se jedno leči od epilepsije. Na novom radnom mestu plata joj je, kako kaže, smanjena za pet hiljada i sada zarađuje 21.000 dinara.

Ova hrabra žena napominje da nije član niti jedne stranke, te da ne želi da njen slučaj bilo ko zloupotrebi u svrhe predizborne kampanje, a da najveću pomoć i razumevanje očekuje od lokalne samouprave u Rumi.

Direktorka: Nismo imali izbora

– Sistematizacijom radnih mesta ukinuto je radno mesto blagajnika u apoteci, gde je Snežana radila. Nismo imali izbora jer smo morali otpustiti 22 radnika kao tehnološki višak, pa je za Snežanu preostalo samo radno mesto spremačice u laboratoriji. Lično sam je oslobodila svih težih poslova, njeno je samo da čisti čašice – tvrdi Snežana Bojanić, direktorka Doma zdravlja Ruma.

Blic