SUKOB INTERESA Čelnici „Stana“ imaju firmu za iste poslove

0
1993

Aleksandar Marić, rukovodilac JKP „Stan“, koji se zalaže da to preduzeće ode u stečaj, osnovao je firmu koja se bavi istom delatnošću.

Pored njega, suosnivači firme „Domar 021“ su i Rajko Bojčić, bivši direktor novosadskog „Stana“ i do pre mesec dana savetnik direktora, te Milan Bašić, sin Aleksandra Bašića, člana Gradskog veća za urbanizam, zaduženog i za rešavanje nagomilanih problema „Stana“.

– Sada nam je jasno zašto hoće da nas oteraju u stečaj. Žele da preuzmu naš posao. Bojčić, koji je poznat po tome što je kao direktor koji je upropastio preduzeće i uzeo nekoliko nepovoljnih kredita, među kojima i onaj od 1,5 miliona evra sa kamatom od čak 9,25 odsto, zajedno sa Marićem otvoreno zagovara stečaj – kaže radnik „Stana“ koji je insistirao na anonimnosti. Dodaje da je delatnost „Domara 021“ postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema i upravljanje nekretninama, skoro isto kao i kod “Stana”.

Rajko Bojčić

Foto: R. Getel / RAS Srbija Rajko Bojčić

– Ovo je dokaz kako se uništava komunalni sektor, dovedeš javno preduzeće do propasti i onda osnuješ svoje. Po Zakonu o zabrani konkurencije, oni ne smeju da se određeno vreme bave sličnom delatnošću koju su obavljali u JKP. Sada mi je jasno zašto prvi plan reorganizacije preduzeća nije zaživeo – kaže Zoran Radosavljević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti. On dodaje kako je nemoralno da čovek koji bi trebalo da spase „Stan“ Aleksandar Bašić dozvoli da njegov sin bude jedan od osnivača konkurentske firme.

Aleksandar Bašić

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija Aleksandar Bašić

Na sajtu Agencije za privredne registre juče je izmenjena vlasnička struktura firme „Domar 021“, pa je umesto Bojčića i Bašića, kao suvlasnik upisan Nenad Maoduš, za kog radnici „Stana“ tvrde da je Bašićev zet.

– Nećemo se baviti održavanjem zgrada nego protivpožarnom zaštitom. Odlazak „Stana“ u stečaj jedini je način da spasemo imovinu od izvršitelja – kaže Marić. On tvrdi da sa Bojčićem ne priča tri godine, pa nije jasno kako su zajedno osnovali firmu.

– Firma nije trebalo da se bavi delatnostima kao „Stan“, prioritet je protivpožarna i protivprovalna zaštita zgrada. Ali oni to neće raditi, jer su troškovi preveliki. Moj sin je mlad i hteo je to da proba, ali je odustao posle 15 dana – kaže Bašić.

Novo ročište u novosadskom Privrednom sudu, na kom će se četvrti put odlučivati da li će „Stan“ u stečaj, zakazano je za 22. mart. Trenutno oko 105 radnika proglašeno je tehnološkim viškom, račun im je blokiran, a preduzeće je dužno 700 miliona dinara.

Blic