Povlače ženske uloške „organik“ zbog tragova pesticida

0
682

Više od 3.000 kutija ženskih higijenskih uložaka marke „organik“ povučeno je sa polica prodavnica u Francuskoj i Kanadi, nakon što je utvrđeno da sadrže manje količine pesticida, saopštio je danas italijanski proizvođač ženskih higijenskih proizvoda Korman.

Iz te kompanije su saopštili da su sproveli sopstvenu analizu, nakon što je jedan francuski potrošački magazin objavio da je u pamučnim ulošcima marke „organik“ utvrđeno prisustvo glifosata, aktivnog sastojka herbicida „raundapa“ kog proizvodi američka kompanija Monsanto, prenosi agencija Frans pres.

U izveštaju objavljenom juče, francuski magazin „60 Miljon De Konzomatur“ je napisao da je u pet od jedanaest analiziranih ženskih higijenskih proizvoda detektovan glifosat, uključujući tampone i uloške.

Italijanska kompanija Korman je saopštila da je naložila spoljnu analizu kojom su potvrđeni „preostali tragovi glifosata na ulošcima“, zbog čega je donela odluku da iz predostrožnosti povuče iz prodaje 3.100 kutija.

„Iako je reč o maloj količini, oko 25 nanograma po gramu, ovi tragovi ne bi trebalo da budu prisutni u organskom pamuku“, navodi se u saopštenju Kormana, i dodaje da će sprovesti istragu medju svojim dobavljačima, uglavnom u SAD i Indiji.

„Ne mislimo da je opasno. To je samo mera iz predostrožnosti, jer naš prioritet je bezbednost i zdravlje naših potrošača“, izjavila je portparolka Kormana za Frans pres.

B92