RUSI HOĆE ISTO ŠTO I NATO: Poseta Medvedeva Dan D za Srbiju

0
479

 

Beograd će do posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva morati da „prelomi“ da li će ruskom humanitarn-spasilačkom centru u Nišu dati ista prava kao i NATO-u.

Ukoliko Beograd ne ispuni opravdana očekivanja Moskve ugroziti će tradicionalno prijateljske odnose sa Rusijom. Kao odgovor, zvanična Moskva bi mogla da uzvrati promenom ruskog stava prema Kosovu, uslovljavanjem dopremanja gasa, ali i da utiče na rezultate izbora u Srbiji, imajući u vidu rastuću prorusku političku orijentaciju građana.

Medvedev bi trebalo da dođe u Srbiju u jeku predizborne kampanje, krajem marta ili tokom aprila, ali tačan datum još nije utvrđen. Na stolu će se, za očekivati je, naći brojne teme koje bi mogle značajno da promene odnose dve zemlje.

Pre desetak dana Srbija je zakonom pripadnicima NATO-a dala diplomatski imunitet i oslobodila ih od poreza i carina, a obezbeđivanjem istih privilegija Rusima vlasti u Beogradu bi potvrdile svoju neutralnost i razuverile zvaničnu Moskvu da se Srbija približava članstvu u NATO-u.

Ruske zahteve podržao je i predsednik Tomislav Nikolić, dok je ministar Aleksandar Vulin najavio da će baš oni biti tema susreta Vučića i Medvedeva.

U međuvremenu, iz Moskve svakodnevno stižu poruke da nema razloga da se Ruskom centru ne obezbede privilegije, a Rusi daju sebi i slobodu da Srbiji drže lekcije o vojnoj neutralnosti, ali i kako bi trebalo da se postave u slučaju pogibije srpskih građana u Libiji.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin juče je objasnio zašto je važno potpisati sporazum o Ruskom centru i praktično pozvao predsednika Nikolića da „završi taj posao“.

– Potpisivanje sporazuma Srbije sa NATO-om povod je da se setimo dodatnog sporazuma o Rusko-srpskom humanitarnom centru, koji ima daleko više tehnički karakter, a čije se potpisivanje tako dugo odlaže iz meni nejasnih razloga. Koliko shvatam, njega ima u vidu predsednik Nikolić – rekao je Čepurin.

Posebno aktivna u kritikovanju zvaničnog Beograda je Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koja je juče potpuno neprimereno izjavila da NATO ponižava Srbiju i na njenom primeru pokušala da definiše stokholmski sindrom.

– To je posebna vrsta poniženja, pokušaj da se nametne stokholmski sindrom, kad prisilite žrtvu da vas voli i da javno prizna da želi da bude sa vama – bila je oštra Zaharova

Blic