Novosadski atletičari treniraju u blatu

0
466

Pomoćni teren Atletskog kluba „Vojvodina“, najuspešnijeg atletskog kluba u Srbiji, koji je odgajio mnoge vrhunske sportiste više izgleda kao neuređena površina nego mesto gde se stvaraju šampioni. Nebrigom nadležnih, ali i građana, koji teren koriste kao mesto za istrčavanje pasa i parking, on teško može služiti svojoj prvobitnoj svrsi.

U Atletskom klubu „Vojvodina“ trenira preko 400 sportista. Među njima su i Mihail Dudaš i Vedran Samac, koji se spremaju da ostvare normu i na Olimpijskim igrama predstavljaju Srbiju u višeboju, odnosno, bacanju koplja. Ipak, uslovi u kojima sportisti svakodnevno treniraju, zbog nemara građana i nebrige nadležnih, nisu uslovi za normalno bavljenje sportom.

„Postoji jedna, kako bih rekao, građanska neposlušnost. Ljudi se tu parkiraju, prolaze preko ovog prostora, ostaju tragovi od točkova. Dakle, potpuno je bezuslovno za obavljanje trenažnog procesa ovde“, kaže Feđa Kamasi, trener AK „Vojvodina“.

„Uvek moraš da obraćaš pažnju na to da li će neko da prođe preko terena, da li ćeš morati da vikneš: „Hej, pomeri se“. Ima tu i mlađih generacija koji ne mogue da razmišljaju i da non-stop gledaju levo desno. Može da ode koplje ili bilo koja sprava bacačka i da pogodi nekoga“, kaže Samac.

Iz komunalne policije kažu da svakodnevno obilaze to mesto, kao i da postupaju po prijavama građana, ali da ih ograničava činjenica da moraju da zateknu osobu koja čini prekršaj, kako bi mogli da primene zakonska ovlašćenja i dodaju da je nadzor na terenu pojačan. Što se tiče ograđivanja i uređivanja terena, u Gradskoj upravi nam je rečeno da je to u nadležnosti Zavoda za izgradnju grada, iz kog nismo uspeli da dobijemo nikakav odgovor.

Kada se naši sportisti vrate sa nekog od velikih takmičenja sa osvojenim medaljama, svi se raduju njihovim uspesima i svi po malo prisvajaju zasluge za te uspehe. Ipak, nakon ovakve slike uslova u kojima treniraju čini se da su zasluge samo njihove i njihovih trenera.

 RTV