Karadžića je čuvala BIA, a evo ko je i kako čuvao Mladića…

0
646

Istražitelji Bezbednosno-informativne agencije su identifikovali Radovana Karadžića još ranije, ali ga je vrh BIA štitio i on je uhapšen tek kada je došlo do smene rukovodstva, tvrdi britanski novinar Džulijan Borger u intervjuu televiziji N1

Borger, novinar Gardijana i dobitnik Pulicerove nagrade koji je izveštavao s ratišta u BiH za BBC, a na Balkan se vratio i 1999. godine tokom sukoba na Kosovu, objavio je knjigu „Krvnikov trag“, koja govori o najtraženijim haškim optuženicima u novijoj istoriji – Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

U knjizi je opisan lov na dva ključna čoveka, Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika, a skrivanje Karadžića i njegov boravak u Beogradu pod lažnim identitetom doktora Dragana Dabića, kao i njegovo hapšenje prvi put je detaljno opisano u ovoj knjizi.

„Iako su ga istražitelji Bezbedonosno-informativne agencije identifikovali, nisu mogli odmah reagovati zato što je sam vrh BIA štitio Karadžića. Tek kada je došlo do smene u vrhu BIA, bilo ga je moguće uhapsiti“, rekao je Borger u ekskluzivnom intervjuu za N1.

Prema njegovim rečima, kod Mladića je bilo najinteresantnije to što su ga štitili Rusi.

„Federalna služba bezbednosti pomagala je da se olakša pritisak na njegovu porodicu, a špijunirali su i Haški tribunal, i vršili pritisak i na srpske zvaničnike da ne idu u Hag“, kazao je Borger.

Borger u knjizi opisuje lov na haške begunce i optuženike, kao i ratne događaje u kojima su oni učestvovali. Pogledajte neke od izvoda iz knjige:

“Nijedan pritisak nije davao efekta, niti je bilo izgleda za to. Niko od članova porodice nije hteo da izda Mladića, naročito jer su imali daleko moćnijeg zaštitnika od BIA Ruski federalni sigurnosni biro, tajnu službu Putinove Rusije i naslednicu Putinovog starog poslodavca KGB-a koja je zaštitnički gledala na Mladića iz više razloga. Moskva ga je videla kao slovenskog vojnog heroja, proganjanog od strane zapadnih sila koje pokušavaju da prošire uticaj u Srbiji, starom ruskom savezniku.

‘Uspeh Zapada u hapšenju Mladića bio bi ruski strateški poraz. Takođe Rusi su bili nervozni zbog onoga što bi Mladić mogao da otkrije o ruskoj podršci Republici Srpskoj.“

On u knjizi, kako navodi N1, opisuje i pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Govori i o dramatičnim trenucima kada je Tribunal tražio arhivu Hrvatske vojske i HVO-a, koju je Tuđmanov režim sakrio u nekoj napuštenoj kući u okolini Zagreba.

Na vlast su, kako podseća N1, bili tek došli Stjepan Mesić i Ivica Račan koji su hteli da budu sa Tribunalom, ali predaja važne arhive naišla je na žestok otpor vojnog vrha Hrvatske i došlo je gotovo do oružanog sukoba regularne policije i pripadnika starih obaveštajnih struktura.

Srbin info