GDE JE KRENULA KAMPANJA: Novosadski kafići otvoreno zauzimaju političke strane

0
783

Politika je odavno ušla u sve pore života, to nije nikakva tajna, o politici se mnogo priča u kafanama, još od pojave istih, često su ove teme bile i povod za obračune, ali, prvi put u modernoj višestranačkoj istoriji Srbije, koliko je nama poznato, jedan novosadski kafić je otvoreno zauzeo političku stranu. Fotografija koju vidite snimljena je u izlogu jednog od kafića nadomak Bulevara Evrope, nebitno kojem, jer ovde pričamo o pojavi. Inače, tačna adresa poznata je redakciji …

Treba biti iskren i reći da se oduvek u Novom Sadu znalo gde zalaze koji, znalo se i u vreme Svetozara Miletića, gde se okuplja ova ekipa i gde nije pametno dolaziti sa suprotnim stavovima. Devedesetih se takođe znalo gde se okupljaju viđeniji novosadski opozicionari, zna se i neformalno na kojim mestima u gradu se danas okuplja koja stranačka ekipa, ali nigde, bar do sada, nije stajala nalepnica koja to otvoreno i potvrđuje.

Pitanje je da li je ovo početak novog trenda ili će ostati usamljen slučaj. Na šta bi ličilo kada bi na ulasku u market stajao na primer plakat SNS ili DS, ili možda Čanka? Da li bi vi onda, ako je to vaša opcija, radije trošlili novac tu ili bi ste, ako ste drugačije opredeljeni, zaobilazili tu prodavnicu? Da li su političke podele ponovo tolike i tako nepomirljive da ima potrebe za određenjem prostora. Vlasnik kafića naravno ima puno pravo na svoj politički stav, ima i puno pravo da bira koga će ugostiti, recimo „ne služimo pijane goste“, na kraju krajeva ima i pravo da se politički izrazi. Drugo pitanje je da li je ovo pravi način i šta nam ovo govori o novosadskom društvu danas? Da li može doći do diskriminacije po političkom opredeljenju, i da li neko opet u kampanji pokušava da deli građane Srbije na rodoljube i izdajnike? E, to već nije dobro.

mojnovisad