U Novom Sadu 27.000 nezaposlenih

0
524

NOVI SAD – Nezaposlenost je svakako veliki problem našeg društva i jedan je od glavnih razloga za odlazak mladih iz Srbije. Novi Sad svakako deli sudbinu čitave države u tom smislu, ali u poslednje vreme postoji nekih naznaka da bi dolaskom najavljenih investitora situacija mogla da se poboljša.

U pomenutu brojku spadaju i oni koji su zbog nejavljanja obrisani iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Za 2016. godinu Grad Novi Sad je izdvojio 105 miliona dinara za mere zapošljavanja, a Nacionalna služba za zapošljavanje, objavila je i niz javnih poziva.

Poseban prioritet zapošljavanja imaju osbe sa invaliditetom, lica koja su proglašena tehnološkim viškovima, osobe do 30 godina starosti, stariji od 50 godina, kao i korisnici socijalne pomoći.

Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanje, ove godine u Novom Sadu planira i otvaranje tzv. Kluba za zapošljavanje. Taj projekat finansiraće Evropska unija, i kako tvrde u službi, ponudiće novi model zapošljavanja.
Po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na terotiriji Grada Novog Sada na posao čeka blizu 27.000 ljudi. Najviše nezaposlenih lica je između 25 i 29 godina starosti, sa četvrtim stepenom srednje stručne spreme