Srbija će verovatno zatvoriti četiri ambasade

0
489

 

Srbija bi uskoro mogla da zatvori četiri ambasade, i to u Libiji, Siriji, Iraku i Tunisu.

Prema nezvaničnim informacijama „Blica“, u narednih nekoliko dana na osnovu bezbednosnih izveštaja biće razmatran status diplomatskih predstavništava Srbije i biće analizirana mogućnost privremenog zatvaranja i povlačenja osoblja i ove četiri države.

Neimenovani izvor lista iz Vlade Srbije nije mogao da precizira da li će biti doneta odluka o zatvaranju predstavništava u sve četiri države, ali ističe da je to „vrlo izgledan scenario“.

Sam premijer Aleksandar Vučić je pre dva dana najavio da će predložiti da se srpska ambasada u Libiji zatvori.

Inače, naša zemlja je jedna od retkih koja ima diplomatsko predstavništvo u Tripoliju, iako je sedište međunarodno priznate vlade u Tobruku. Slična situacija je i sa ambasadom u Iraku i Tunisu, gde su zapadne zemlje mahom povukle svoje osoblje iz ambasada, dok je Srbija zadržala predstavništva zbog tradicionalno dobrih odnosa.

Tako Srbija ima ambasadu u Iraku u Bagdadu, gde je ambasador Radisav Petrović, kao i u Tunisu, gde je ambasador Nikola Lukić. Ambasada iz Damaska u Siriji je, s druge strane, privremeno izmeštena u Bejrut i nju vodi otpravnik Milan Vijatović.

Blic