PUTIN traži sporazum i sa Rusijom!

0
565

Zvanična Moskva, koja je burno reagovala na potpisivanje Zakona o saradnji Srbije sa NATO, u ponedeljak je potpuno otvorila karte: ambasador Aleksandar Čepurin poručio je da ne vidi zbog čega ne bi bio pečatiran i sporazum koji bi dao diplomatski imunitet i ruskim humanitarcima u Centru u Nišu.

On je rekao da su poređenja Rusko-srpskog centra (RSHC) sa NATO „na staklenim nogama“, jer to nije vojna baza, već skromni humanitarni objekat:

– Potpisivanje sporazuma se dugo odlaže iz meni nejasnih razloga. On je predviđen dogovorom o formiranju Centra, još aprila 2012, kada su se strane obavezale da će mu dati povlastice, privilegije i imunitet neophodan za osiguranje njegovog rada. U ovom trenutku nacrt sporazuma je potpuno spreman. Svako slovo je usaglašeno. Ne vidim nikakve ozbiljne razloge da on ne bude potpisan u okviru posete Dmitrija Medvedeva Srbiji – rekao je Čepurin za „Sputnjik“.

Kako saznajemo, u srpskom državnom vrhu narednih nedelja biće vođene opsežne konsultacije o očekivanjima Moskve, ali i Vašingtona i Brisela, odakle su već stigla upozorenja da bi dizanje statusa RSHC bilo u suprotnosti sa sporazumima koje Beograd ima sa EU.

Prema našim informacijama, ova tema će biti na stolu i 9. marta u Moskvi, kada šef države Tomislav Nikolić bude razgovarao u četiri oka s prvim čovekom Rusije Vladimirom Putinom. Nikolić je već javno, dan pošto je potpisao Zakon o NATO, poručio da bi i Centru u Nišu trebalo dati iste privilegije koje je dobila Alijansa. Vlada Srbije još nije odlučila o zahtevu Moskve, ali će svakako morati da preseče do dolaska Medvedeva u Beograd.

Inače, rezultati istraživanja koje je u prethodne dve godine radio „Ipsos“, pokazuju da raste broj građana u Srbiji koji imaju dobar utisak o Rusiji. Direktor istraživanja Svetlana Logar kaže da mladi Zapadu još daju prednost u odnosu na Rusiju kada su u pitanju kultura, školovanje, životni standard i sloboda medija i govora.

ZAHAROVA: PERVERZAN ODNOS NATO

Uvlačenje Srbije u NATO, i to u trenutku kada su njene diplomate poginule pod američkim bombama, predstavlja poniženje za zemlju – ocenila je portparolka MSP Rusije Marija Zaharova:

– Srbiji, kao i Crnoj Gori, govore: „Treba da budete u NATO, jer je to vaša bezbednost. Mi ćemo da vas zaštitimo.“ Kakva bezbednost? O čemu vi govorite? Čini mi se da je to posebna vrsta poniženja, perverznosti, nametanje stokholmskog sindroma, kada teraju svoje žrtve da ih zavole i da javno priznaju da žele da budu sa njima.

Novosti