Manjak para u budžetu? SAOBRAĆAJCI VIŠE NE OPRAŠTAJU NIŠTA Kazne i za najmanje prekoračenje brzine

0
802

Saobraćajna policija pooštrila je kontrole, pa tako više nijednom vozaču neće praštati ni najmanje prekoračenje brzine, već će obavezno pisati novčane kazne.

 

U MUP-u Srbije „Blic” nezvanično saznaje da saobraćajni policajci mogu da oproste kazne za prekoračenja brzine samo ako je manje od 10 odsto od propisane.

To do sada nije bio slučaj, pa su saobraćajci opraštali i ako vozite do 20 odsto više od propisane brzine.

Kako nam je nezvanično rečeno, nova pravila uvedena su zbog veće bezbednosti u saobraćaju.

Kazna za prekoračenje brzine do 10 kilometara na sat od dozvoljene u naseljenom mestu je 3.000 dinara, dok je van naseljenih mesta prva kazna propisana za prekoračenja veća od 20 kilometara na sat takođe je 3.000 dinara.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je bitno da se kontrola obavlja na mestima gde često stradaju pešaci, a ne gde je bez razloga brzina ograničena i nema pešaka.

– Ne bi bilo dobro da policija kontroliše brzinu na mestima na kojima se ne događaju saobraćajne nezgode, a propisano je bez potrebe malo ograničenje brzine. Ima puno primera za to. Recimo, Pupinov most, Zrenjaninski put, gde je brzina ograničena samo na 50 kilometra na sat – navodi Okanović.

On napominje da se, s druge strane, sa svakim kilometrom prekoračenja povećava šansa za tešku nesreću.

– Većina vozača smatra da za prekoračenje od 10 kilometara na čas nije primereno da plati kaznu. Tih 10 kilometara može da znači razliku između života i smrti.

Ukoliko se iz nekog razloga pešak nađe na kolovozu i udarite ga pri brzini od 50 kilometara na sat, od pet pešaka, četiri će preživeti.

Ako vozite 60 kilometar na sat, onda će od pet, čak četiri pešaka poginuti. Šansa za preživljavanje je tada samo 20 odsto. Takođe, pri brzini od 60 kilometara čak za osam metara se produžava zaustavni put prilikom kočenja – naglašava Okanović.

Izuzetak: Kažnjen zbog brzine od 51 km/h

Dokaz: 
Prekršajni 
nalog

Foto: RAS Srbija Dokaz: Prekršajni nalog

Da su se neki vozači već uveliko suočili sa saobraćajcima koji ni najmanje prekršaje, a posebno prekoračenje brzine, više ne praštaju, potvrđuje i jedan slučaj iz Kosjerića koji je poslednjih dana glavna tema na društvenim mrežama.

Vukašin Perišić iz sela Galovići kažnjen je jer je vozio brzinom od 51 kilometara na sat na delu puta gde je dozvoljeno 50. Prekršajni nalog u koji je, između ostalog i detaljno opisan Perišićev „prekršaj”, objavljen je na internetu.

– Ostao sam u neverici kada su mi kazali da me zaustavljaju zbog prekoračenja od jednog kilometra na sat, kao i to da će zbog novih pravila morati da mi pišu kaznu. Poznajem oba saobraćajca jer je Kosjerić ipak mala sredina, pa mi je odmah bilo jasno da su sigurno dobili takvo naređenje. Iako mi je sve to najpre bilo veoma smešno, kaznu sam odmah platio, da kasnije ne bih imao problema – kazao je Perišić za „Blic”.

Blic