Protest taksista

0
489

Pojedini novosadski taksisti okupili su se ispred gradske kuće, tražeći od gradonačelnika i nadležnih iz gradskog veća da hitno donesu odluku o taksi prevozu, jer bez nje, za njih, ne važi novi zakon o saobraćaju.

Budući da se, kako kažu, nalaze u pravnom vakuumu, nije ni čudo što je u Novom Sadu previše taksista, kao i nelojalne konkurencije, a inspekciji su vezane ruke.

Novim Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju deo ingerencija prenosi se na lokalnu samoupravu, koja je bila dužna da donese podzakonske akte i do 12. februara počne sa njihovom primenom. Međutim, Grad Novi Sad još uvek to nije uradio pa se taksisti nalaze u pravnom vakuumu.

„Svako od nas trpi lične probleme u smislu regulisanja dokumentacije i svega ostalg jer novi zakon propisuje sasvim drugačiju dokumentaciju. Zatim, ne postoji registar krovnih oznaka što ostavlja mogućnost za mešetarenja razna. Kad nešto nije definisano onda u pravnom vakuumu može svašta da se radi“, kaže Josip Kopestinskij, član Radne grupe za unapređenje taksi prevoza.

Problem je i, kako napominju, to što se u Gradu i pored viška od oko 1000 taksi vozila, i dalje polaže ispit za buduće taksiste. Kažu da su Gradu pisali razne dopise i upozoravali ih na rokove, ali da se, prema njihovim saznanjima, na rešenju problema ne radi. A na pitanje dokle se stiglo sa donošenjem podzakonskih akata u Gradu kažu.

„Sad ćemo da se upoznamo sa tim koji su još njihovi dodatni zahtevi. Odluka se radi, priprema se i dobar deo te odluke je pripremljen za narednu skupštinu. Je l’ se zna kada će to biti doneseno? Što se tiče naredne skupštine, ne donosim ja odluku o tome, ali će biti donesena u zakonskom roku“, kaže Vladimir Stojković, Član Gradskog veća za komunalne poslove.

Kako su nam taksisti rekli, na sastanku na kojem su prisustvovali i nadležni članovi gradskog veća, rečeno je da će sastanak radne grupe biti zakazan u najskorije vreme, te da će se na njemu predočiti predlog nacrta gradske odluke kako bi se došlo do zajedničkog rešenja.

 

RTV