Čenejski aerodrom najbolji za padobrance

0
451

NOVI SAD – Za 35 godina bavljenja padobranstvom, Slavko Kuzmanović za sobom ima više od 1.700 skokova. Sada tom sportu, pomoću opreme koja je, kako kaže, na svetskom nivou, uči mlađe generacije.

Iako laici smatraju da je za aerodrom potrebna samo livada, ona ipak mora i da zadovolji mnoge uslove. Iako stanje na Čenejskom aerodromu nije najbolje, on za skoro 100 godina – koliko postoji, nikada nije izgubio licencu te kategorije.

„Što se tiče samih objekata, nije sjajno, ali je održavano. Nije toliko zapušteno da nije u funkciji. Znači, mi sve delatnosti moramo da podnesemo Direktoratu za vazduhoplovnu plovidbu i od njih dobijamo dozvole za rad“, Veli Kuzmanović.

On dodaje da prostora za napredak ima. Već godinama unazad priča se o renoviranju aerodroma, izgradnji nove, moderne zgrade, ali i o mogućnosti da sa Čeneja polete i komercijalni avioni.
„Aerodrom Čenej je što se tiče padobranstva jedan od najbezbednijih i najbolje opremljenih aerodroma u Srbiji jer je dosta veliko prostranstvo okolo. Njive su, bezbedan je prostor, zgrade su dosta udaljene, a što se tiče infrastrukture, ima dovoljno trenažera, što zahteva zakon o obuci padobranaca“, kaže Slavko Kuzmanović, instruktor padobranstva u aeroklubu „Novi Sad“.
Rtv.rs