Migranti na pijacama prodaju humanitarnu pomoć, dobijenu od građana

0
685

Na beogradskoj pijaci Zeleni venac migranti prodaju ćebad, šalove, kape i ostalu garedorbu koju su im Srbi donosili po najvećoj kiši i hladnoći

Mi njima, oni nama. Ali oni nama za novac. Mi njima za džabe, od srca. Humanitarnu pomoć, koju su građani Srbije sakupljali za migrante, oni prodaju i to na našim pijacama

Beogradska pijaca Zeleni venac, samo je jedna od lokacija na kojoj oni to rade. Ekipa Telegrafa na njoj je zatekla minimum desetak azilanata, koji na različitim krajevima pijace, prodaju ćebad, šalove, kape, majice i ostalu garderobu, koju su Srbi sakupljali u akciji za njih po najvećoj hladnoći i kiši.

Robu prodaju na improvizovanim tezgama – kutijama, ali je uglavnom kriju u rančevima i kesama, koje drže pokraj sebe, tako da se na prvi pogled stiče utisak da oni tu sede spremni za put, i čekaju nekog.

Kako smo uspeli da saznamo, šal kod njih košta 100 dinara, a ništa skuplje nisu ni kape i majice. Rukavice mogu da se pazare za 50, a kape za 80 dinara.

Ostali prodavci na pijaci, koji imaju uredno zakupljene tezge na kojima preodaju hranu, kažu da su migranti na ovoj pijaci svaki dan.

– Barabar sa nama, i oni se svaki dan trude da prodaju to što imaju. Mi, a niti bilo ko drugi ih ne tera odavde, a mislim i da im ne može niko ništa. Naravno, ružno je što prodaju to čega su se naši ljudi odrekli u njihovu korist – kaže jedan od prodavaca voća i povrća.

Telegraf