Pad ruske rublje uticao na smanjenje cene svinjskog mesa u Srbiji!

0
788

Obustavljen je celokupan izvoz domaćih klanica, za koji se procenjuje da je iznosio i do 5.000 tona mesa nedeljno, a to je dovelo do stvaranja prevelike ponude svinjskog mesa čime je oborena maloprodajna cena

Pad ruske rublje direktno je uticao na smanjenje cene svinjskog mesa u Srbiji. Naime, pod pritiskom obaranja cene nafte, rublja je na najnižem nivou od 2014. godine, zbog čega se našim firmama ne isplati izvoz mesa tovljenika u Rusiju, te višak koji ostaje na domaćem tržištu, obara cenu, saznaje “Blic“.

Obustavljen je celokupan izvoz domaćih klanica, za koji se procenjuje da je iznosio i do 5.000 tona mesa nedeljno, a to je dovelo do stvaranja prevelike ponude svinjskog mesa čime je oborena maloprodajna cena.

– Cenu svinjetine u Srbiji diriguje kretanje rublje. Zbog njenog slabljenja nama se izvoz ne isplati, pa ostaje velika količina svinjetine u Srbiji, a cena pada. Cena tovljenika je 2012. bila 250 dinara po kilogramu, 2014. godine 210 dinara, a sada je između 110 i 115 dinara, što je ispod cene koštanja – kaže za dnevni list Muhadinović, koji godišnje proizvede 60.000 svinja i u klanicama preradi još 40.000, i dodaje:

– Država svakog tovljenika subvencioniše sa 1.000 dinara, mada bi dobra subvencija bila ona od 1.500 dinara.

Domaće klanice bile su veoma zadovoljne izvozom svinjskog mesa na rusko tržište, kojem je trebalo sedam miliona svinja godišnje, jer su kod tamošnjih kupaca postizale cenu oko 20 odsto višu nego u Srbiji. Sve dok zabrinutost investitora zbog krize na Krimu, i sankcije koje su zapadne zemlje Evrope uvele Moskvi zbog Ukrajinske krize nisu dovele do padanja rublje. Na ruku Rusima nije išao ni povećan izvoz američke nafte, što je oborilo cenu energenata.

U kontejnerima su se izvozile smrznute polutke i cele svinje. Trgovina se odvijala morskim putem, a naša roba do ruskog kupca dolazila je za 25 do 45 dana. Svinje su odvožene u Bar, gde su tovarene na brod za Bari, a potom za Roterdam, odakle su završavale u Sankt Peterburgu.
Telegraf