Nacionalne penzije onima koji zasluže

0
406

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nacionalne penzije za vrhunski doprinos u kulturi treba da dobijaju samo oni koji su zadužili zemlju, što nije bio slučaj prethodnih godina kada su te penzije dobijali „neki koji to nisu zaslužili“

Vučić je novinarima u Sremskoj Mitrovici rekao da nije tako lako definisati „te stvari“ i da su nacionalne penzije dobijali neki koji to nisu zaslužili kroz različite političke zloupotrebe.

Prema njegovim rečma, nacionalne penzije dobijali su i neki koji su ih zaslužili zaduživši zemlju.

„To treba da bude princip, a ne da političari kada su na vlasti donose odluku da neko treba da dobije penziju zato što njemu pomaže u kampanji“, rekao je premijer.

Vučić je kazao da „penzije kao stečeno pravo ostaju“ i da nacionalne penzije u kulturi treba da budu dodeljene samo kada za to bude postojala apsolutna saglasnost.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje usvojio je danas amandmane na izmene Zakona o kulturi koji bi trebalo da spreče ranije najavljivano ukidanje nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi, koja su u javnosti poznatija kao „nacionalna penzija“.
Alo