Novi Sad proslavio 268. rođendan!

0
651

Povodom obeležavanja 1. februara Dana Grada Novog Sada u Svečanoj sali Gradske kuće održan je prijem 32 delegacije iz gradova pobratima i gradova prijatelja, a domaćini su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Crnogorac. Gradonačelnik Miloš Vučević tom prilikom zahvalio se svim gostima što su došli da uveličaju rođendansko slavlje Novog Sada, ali i na dosadašnjoj dobroj saradnji.

– Ponosan sam što, obeležavajući dan kada je Novi Sad dobio status slobodnog kraljevskog grada, imamo priliku da budemo u društvu naših brojnih prijatelja iz gradova Srbije i Evrope. To je rezultat dobrih međusobnih odnosa i ubeđen sam da ćemo u narednom periodu steći još prijatelja dokazujući da smo grad otvorenog srca koji je tu i u veselju i onda kada je potrebna naša podrška i pomoć – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao svim Novosađanima Dan Grada. Među predstavnicima brojnih gradova bio je i Siniša Mali gradonačelnik Beograda.

50e3fb88-173a-43d2-8f15-32f4204d9ad1

– Novi Sad u potpunosti daje sve ono što je stanovniku jednog velikog savremenog grada potrebno. Bograd i Novi Sad intenzivno sarađuju oko svih pitanja koja su važna za građane. Voleo bih da u Beogradu imamo gradski prevoz kakav je u Novom Sadu, a i Novi Sad može mnogo dobrog da nauči od Beograda. Za Srbiju je važno da veliki gradovi sarađuju jer samo zajedno smo jači i gradimo bolju budućnost Srbije – izjavio je Siniša Mali. Predstavnik Gračanice Branimir Stojanović rekao je da se kao predstavnik Srba sa Kosova u Novom Sadu oseća kao kod kuće.

 

– Novi Sad nam se uveknašao kada nam je bilo teško, na čemu smo izuzetno zahvalni. Želim da na ovaj veliki dan Novosađani znaju da svi Srbi sa Kosova i Metohije takođe slave – istakao je Branimir Stojanović. Aleksandar Sergejevič Puškin u ime rukovodstva Nižnjeg Novgoroda čestitao je rođendan građanima Novog Sada.

– Ove godine navršava se deset godina od kako su Novi Sad i Nižnji Novgorod pobratimi, pa su u narednom periodu predviđeni značajni susreti predstavnika naših gradova što će biti novi zamajac produbljivanju odnosa u oblastima obrazovanja, ekonomije i sporta – rekao je Puškin.

Nakon prijema u Gradskoj kućina sceni “Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta održana je Svečana akademija, a gradonačelnik Miloš Vučević uručio je Februarsku nagradu ovogodišnjem dobitniku Jovanu Dejanoviću, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada.

– Srećan sam što sam dobitnik Februarske nagrade, jer svaka nagrada, a posebno kada je reč o mom voljenom gradu, znači mnogo. Budući da sam dugo radio razne poslove u gradu, uvek sam osećao obavezu da pomognem i doprinesem boljitku grada, što sam i činio. Od maja 1942. godine kada sam pušten iz logora stacionirao sam se u Novom Sadu i sve dobre stvari, a i one manje dobre, koje su se dešavale, ja sam doživljavao sa puno zadovoljstva – izjavio je ovogdišnji dobitnik Februarske nagrade Jovan Dejanović koji je novčani deo te nagrade, u iznosu od 130 000 dinara, namenio ŠOSO „Milan Petrović“ za kupovinu neophodne opreme za decu iz te škole.

U okviru kulturno-umetničkog programa Svečane akademije nastupili su duo “Vokalises“, plesni studio “Alegro“, KUD “Svetozar Marković“, tamburaški orkestar “Zorule“ i glumačka sekcija Gimnazije “Isidora Sekulić“.

????????????????????????????????????