INSPEKCIJA U „MATIJEVIĆU“: Nije bilo propusta, meso je bezbedno

0
865

NOVI SAD – Društvene mreže preplavili su snimci iz postrojenja Industrije mesa „Matijević“ u Novom Sadu, koje je objavio njen bivši radnik. Kako saznaje RTV, republička veterinarska inspekcija je u firmi „Matijević“ danas vanredno prekontrolisala ispravnost i zdravstvenu bezbednost mesnih prerađevina i utvrdila da u proizvodnom procesu nije bilo propusta.

Veterinarska inspekcija je po nalogu Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede vanredno obišla pogone kompanije Matijević i utvrdila da je sve po propisima, te da se vraćena roba iz prodavnica, poput one koja je na spornom snimku, prosleđuje u pogon za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, navodi se u zapisniku koji je objavljen na internet sajtu kompanije. Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, koja je i prijavila snimak, kažu da žele da veruju da su državni organi svoj posao uradili savesno.

„Lično sam iznenađen brzinom i efikasnošću veterinarske inspekcije. Ako im je to praksa i u buduće, ja to pozdravljam, ali ako je to samo trenutno praksa, to baš i nije za pohvalu. Međutim verujem i hoću da verujem da među tih hiljadu klanica koje postoje u Srbiji, malih, srednjih i velikih, mora da se napravi red i da se zna ko je i šta“, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacija potrošača Srbije .

Industrija mesa Matijević oglasila se saopštenjem potrošačima, u kom tvrde da se u objavljenom snimku pre svega radi o tendencioznoj zameni teza jer je otpad predstavljen kao sirovina za proizvodnju, te da je snimak objavio njihov bivši radnik.

„Ne želim niti ja, niti bilo ko od mojih saradnika da bude uvučen u te igre da li je taj radnik uhvaćen u krađi, nije uhvaćen u krađi, da li su snimci odatle ili nisu. Mi ne možemo kao organizacija potrošača da uđemo, a tražimo i zahtevamo od veterinarske inspekcije da zajedno sa nama ili da pozovu nas kada rade taj nadzor i onda bi mogli sa sigurnošću da tvrdimo da li neko poštuje ili ne poštuje zakon, da li se tu nalazi roba sumnjivog kvaliteta itd“, dodao je Papović

Osim Matijevića, na optužbe o zloupotrebama otpada reagovale su i druge velike klanice, poput Neoplante i Karneksa, iz kojih naglašavaju da su im prioriteti bezbednost potrošača i kvalitet robe, kao i rad u skladu sa važećim propisima.

Rtv.rs