Panaotović: Rijlitije emitovati od ponoći, kao što to radi BiH!

0
493

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović zatražio je danas od nadležnih da se ugledaju na poslednju odluku vlasti BiH kada su u pitanju rijaliti programi.

On smatra da se svaki građanin Srbije koji drži do sebe, oseća posramljen nakon agencijskih vesti da su nadležni organi i regulatorna tela susedne BiH ograničili emitovanje rijaliti programa na period između ponoći i 6h ujutro.

– Postavlja se pitanje, kakav prostakluk, kakvo nasilje i kakve nepodopštine treba da se dese u domaćim rijalitijima da bi se naši nadležni organi odlučili da pomere ovaj medijsko-kulturni otpad u termine kada deca spavaju i kada nisu pred TV aparatima.

Zar je moguće da je zarada uskog kruga bogataša važnija od mentalnog trovanja čitavih generacija? Šokantno je da narod koji je iznedrio Teslu, Andrića, Marka Miljanova i Milutina Milankovića danas za zvezde – uzore ima zmajeve, ajfonke, ferarije, diskrecije i slične? Nije sramota uočiti nešto kvalitetno u komšijskom dvorištu i primeniti istu stvar u svom. Pozivam nadležne organe i regulatorna tela da ako imaju određena ograničenja, teškoće i nedoumice, jednostavno prepišu odluke organa BiH i izmeste rijalitije u sitne noćne sate barabar sa pornografijom i vampirskim filmovima gde im je i mesto – kaže Panaotović.

On dodaje da je bitno da se ovakvi programi izmeste u termine kada deca nisu pred TV ekranima.

„Polazeći od činjenice da na mladima svet ostaje i da su mlade generacije te na kojima će počivati temelji našeg društva, moramo napraviti temeljni preokret u obrazovnoj i kulturnoj politici i na primer vratiti u orbitu Zorana Radmilovića i Milenu Dravić i „Priče iz Nepričave“, a celokupnu rijaliti treš kulturu gurnuti na marginu. Učiteljica i seljak iz Nepričave su prototipi i socijalni profili pojedinaca koji mogu da sačinjavaju zdravo i uspešno društvo. Forsiranje i ugledanje na zvezde rijalitija siguran je put u kaljugu, patologiju i hronično zaostajanje“, zaključuje direktor KSNC.

Podsetimo, peticiju za ukidanje ili pomeranje rijaliti programa u kasnije sate potpisalo je više od 100.000 građana. Potom se pokrenula šira rasprava na ovu temu, a u novembru je Regulatorno telo za elektronske medije dalo preporuku emiterima da rijaliti programi mogu da se emituju posle 23h. Međutim, ta preporuka još nije obavezujuća.
021