NOVAK OPET ŠAMPION MELBURNA!

0
625

Najbolji teniser sveta Novak Đoković još jednom je opravdao taj epitet, pošto je u finalu Australijan opena savladao Britanca Endija Marija sa 3:0 u setovima (6:1, 7:5, 7:6).

Ako se vodimo čuvenom izrekom Garija Linekera da je fudbal igra u kojoj uvek pobeđuju Nemci, onda za tenis možemo da kažemo da je to igra u kojoj uvek pobeđuje Novak Đoković. Pored ostalih turnira, to bukvalno važi za Otvoreno prvenstvo Australije.

Uvodni gem je bio krajnje neizvestan. Posle Novakovih 30:0, Britanac je vezao tri poena zahvaljujući Đokovićevim neiznuđenim greškama, ali je najbolji teniser sveta uspeo da se izvuče. Kada smo pomislili da ćemo gledati neizvestan set, Novak nas je razornim udarcima i maksimalnim samopouzdanjem razuverio u to. Najpre je osvojio jedan, a posle materijalizacije i drugi brejk, što je Marija potpuno dotuklo. Uspeo je Britanac na 0:5 da osvoji jedan gem, ali ga je Novak u sledećem, posle samo pola sata igre sabio kao i Federera rezultatom 6:1.

Drugi set bio je mnogo neizvesniji. Dužina trajanja gemova bila je velika, obojica su ulazili u duge razmene udaraca, a pritom su pravili veliki broj neiznuđenih grešaka. Brejkova nije bilo sve do sedmog gema, kada je Mari popustio na psihološkom planu i Novak došao do prednosti od 4:3, ali je Britanac počeo da rizikuje i sjajnim bekhend udarcima napravio takozvani „ribrejk“, oduzevši gem na Đokovićev servis.
Prava mala drama usledila je u 11 gemu, kada je na Marijev servis posle 0:40, Nole vezao pet uzastopnih poena i napravio brejk. Na sledeći svoj servis nagradio je sebe za ono što je uradio u prethodnom gemu i osvojio drugi set.

Treći set je furiozno započeo osvojivši brejk na samom startu. Sudeći po Marijevoj nervozi u tom trenutku bilo je očekivano da Novak rutinski privede meč kraju. Ipak, Škot se vratio u život i napravio ribrejk u šestom gemu. do kraja seta obojica su ljubomorno čuvali gemove na svoj servis na osnovu čega su nas uveli u taj-brejk.

Novak je na startu napravio mini brejk, a potom osvajao poene na svoj servis i uz još jedan na Marijev, došao do prednosti od 6:1.
Britanac je vezao dva poena za 6:3, ali to je bilo sve što je uspeo da uradi. Đoković je u narednom poenu odservirao as i stavio tačku na meč.

„Vladar planete“ u liku Novaka Đokovića osvojio je šestu titulu (odigrao je isto toliko finala) na Ozi openu i izjednačio se sa legendarnim Rojom Emersonom koji je isto toliko puta podigao pobednički pehar u Melburnu.

Srbin se takođe izjednačio sa legendarnim Rod Lejverom koji ukupno ima 11 Gren slem titula u karijeri.

Alo