NOVI SAD: U kakvom su stanju liftovi?!

0
736

NOVI SAD – Prema nekim procenama, u Novom Sadu ima između dve i dve i po hiljade liftova. Neki su ugrađeni pre nekoliko dana, a neki su stari i 60 godina. Tokom godina nastajali su moderniji, panoramski liftovi sa savremenijom opremom, dok je na onima čija je starost nekoliko desetina godina, primetan zub vremena.

„Lift možda izgleda kao ruina, a da bude bezbedan. Suštinski bitno da li je lift star ili nov, bitno je da su njegove bezbednosne komponente ispravne „, kaže Milorad Beronja, direktor Instituta za zaštitu na radu.

Ovlašćeni serviseri dužni su da bar jednom mesečno rade servis liftova, dok su jednom godišnje tehnički pregledi lifta, koji podrazumevaju detaljnu kontrolu bezbednosnih komponenti i ostalih elemenata. Osim redovnih kontrola, serviseri su zaduženi i za svaki kvar.

„U suštini ne događaju se tako često kvarovi. Ajde da kažemo, po liftu prosek je jedan mesečno. Kvarovi mogu biti razne – da se neki prekidač pokvari, ili neki kontakti i to su kvarovi koji se rešavaju odmah“, kaže Dario Krpan, serviser liftova.

Ono što je bitno za svakoga ko se nađe u liftu u trenutku bilo kakvog kvara jeste da ni u kom slučaju ne pokušava da taj kvar otkloni sam. U Institutu za zaštitu na radu kažu da je izuzetno važno pozvati stručnjake, jer svaki pokušaj samostalnog oslobađanja iz lifta može dovesti do povrede, ali i do tragičnog ishoda.
Iako su pojedini liftovi u novosadskim zgradama poput, stariji više od 30 godina i estetski ne mogu da pariraju onim u novijim zgradama, njihov izgled ne mora nužno da znači da su nebezbedni.

Rtv.rs