Nije samo alkohol opasnost za jetru!?

0
629

Prekomerno uživanje u hrani i piću za vreme proteklih praznika može, osim kojeg kilograma viška, doprinti i nakupljanju masnoće u jetri.

Naime, upravo je jetra svojevrsni filter koji svakodnevno pomaže čišćenju organizma od štetnih supstanci koje unesemo u sebe. Od previše hrane i pića do pojedinih vrsta lekova – sve će to proći kroz našu jetru, koja je zaslužna za zdravlje i održavanje imuniteta našeg organizma.
U slučaju poremećene funkcije jetre, može se javiti stanje koje se može razviti u bolest čija učestalost i komplikacije postaju alarmantni. Iako se bolesti jetre najčešće vežu uz preteranu konzumaciju alkohola, bolest nealkoholne masne jetre najčešća je hronična bolest jetre zapadne civilizacije.
Specifičnih lekova nema, te, pre svega, treba uvesti promene u načinu života. Potrebno je postepeno regulisati telesnu težinu jer nagli gubitak težine može pogoršati bolest. Bitna je i redovna fizička aktivnost. Trebalo bi, po mogućnosti, svaki dan brzo hodati bar pola sata. Uz uobičajene prehrambene mere, pomažu i maslinovo ulje i omega-3 masne kiseline.

Alo