NOVI SAD: Ko hoće da gleda, mora da plati od 3000 do 12000 din!

1
589

Na terasu čuvene Tanurdžićeve palate, jednog od najpoznatijih simbola Novog Sada, turisti, kao i posmatrači koncerata i drugih skupova na obližnjem Trgu slobode ubuduće neće moći da kroče besplatno.

Odlukom Skupštine stanara za razgledanje grada i kraći boravak na terasi moraće da se plati 3.000 dinara, a za posmatranje novogodišnjih koncerata i ostalih višesatnih priredbi, čak, 12.000 dinara.

U zgradu više niko neće moći da uđe, pre nego što pokaže račun sa sumom, koju je uplatio na tekući račun Skupštine stanara. Tek tada će obezbeđenje, koje će stanari angažovati u vreme velikih priredbi, posetioce moći da propusti da uđu na terasu.

Po rečima predsednika Skupštine stanara Predraga Dmitrovića, na ovaj korak nateralo ih je to što su decenijama tokom raznih dešavanja na Trgu u zgradu nebrojeno puta ulazile nepoznate osobe, koje su iza sebe ostavljale gomile smeća, a potom sami stanari sve to morali da čiste.

Dmitrović ističe da je Tanurdžićeva palata pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, ali da stanari od toga nemaju nikakvu korist. Zgrada sa 58 stanova i 20 lokala je bez interfona, njena fasada je prilično zapuštena jer decenijama nije obnavljana, a loše su i instalacije. Svaka popravka žiteljima Ulice Modene čini veliki trošak, pa su odlučili da naplatom boravka na terasu popune budžet kako bi mogli da finansiraju njeno održavanje.

Palata za Nikolu Tanurdžića (1887 – 1969), jednog od najpoznatijih novosadskih trgovaca i zadužbinara, izgrađena je 1934. a dograđena 1940. godine. Gradnju je Tanurdžić poverio svom prijatelju i arhitekti Đorđu Tabakoviću. Iskusni stručnjak je ovom velelepnom zdanju osmislio višestruku namenu: za stanovanje, hotel, trgovačke radnje i reprezentativni bioskop. Posle Drugog svetskog rata, palata je nacionalizovana.
Novosti