NOVI ZAKON: Fotografija više neće biti autorsko delo!

0
734

Poslanici će se izjašnjavati o tumačenju zakona o autorskim i srodnim pravima. Novinska fotografija izgubiće svaku vrednost i svako će moći da je krade

Ova saga, u kojoj se poništava autorski pečat fotoreporterskoj profesiji, počela je tako što je poslanik Dušica Stojković podnela zahtev za autentično tumačenje člana dva Zakona o autorskim i srodnim pravima. Odbor je protumačio da „obična fotografija, a posebno one koje su u sastavu novinarskog članka kao ilustracija teksta, jesu rezultat isključivo mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje“.

– Svaka, rutinski izrađena fotografija koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku (selfi, fotografija kobasica, praznih rafova u prodavnici, rupe na putu, pilećih krilaca, krana, automobila i slično) bi po tome bila „autorsko delo“, čime se ne mora dokazivati nijedan od elemenata dela iz zakonske definicije – navedeno je u obrazloženju.

Ovaj stav izazvao je veliko negodovanje među fotografima. Prema rečima Nemanje Jovanovića, jednog od osnivača Udruženja foto-reportera Srbije, veoma je uvredljivo da neko celu profesiju srozava i njihov rad naziva pukom „mehaničkom i fizičkom radnjom“.

– Mnogi od nas završili su umetničke škole i fakultete, ceo život se usavršavaju da bi svoj posao radili što bolje i onda nam neko kaže da to nema nikakvu vrednost – kaže Jovanović.

On dodaje i da je ovakvo tumačenje zakona u suprotnosti sa evropskom praksom i konvencijama, pa otuda nije jasno otkud u parlamentu u trenutku kada se propisi harmonizuju sa evropskim.
ČEMU ŽURBA?

ZVEZDAN Mančić, direktor Centra za razvoj fotografije, ukazuje i na činjenicu da je ovo tumačenje u Skupštinu stiglo po hitnoj proceduri.

– Fotograf se ovim izjednačava sa automatom u koji ubacite novčanicu i on fotografiše – kaže Mančić. – Ne znam čiji je sve ovo interes, ali su sličnu stvar već jednom pokušali da urade, pa nisu uspeli.

Novosti