Pajtić neće na izbore s Tadićem i Čedom!

0
565

Proevropska opozicija neće ujedinjena izaći na izbore jer njeni lideri ne mogu da ostave sujetu po strani. Naime, DS gotovo izvesno neće ići na izbore zajedno s blokom koji predvode SDS, LDP i LSV.
– Raskol se desio zbog nemogućnosti Bojana Pajtića, Borisa Tadića i Čede Jovanovića da ostave probleme sa strane i ujedine se oko zajedničkog cilja. Tadić je poručio da nema o čemu da priča s nebitnim strankama. Radulović neće ni da sedi za istim stolom s Tadićem i Jovanovićem. Pored toga, niko od njih ne želi sa Stefanovićem – tvrdi izvor Kurira blizak demokratama.

Iako je lider demokrata Bojan Pajtić nakon sastanka s Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem najavio da će biti dogovora, šanse za to su minimalne. Po svemu sudeći, izborna kombinatorika proevropskih stranka izgledaće ovako: jedan blok predvodi DS, a na toj listi biće i Nova stranka Zorana Živkovića, drugi savez je SDS-LDP-LSV, dok će Levica Srbije Borislava Stefanovića najverovatnije na izbore izaći sama, kao i pokret Dosta je bilo Saše Radulovića.

Nisu bili iskreni

Janko Veselinović, lider pokreta Preokret, smatra da na sastanku proevropske opcije nisu bili svi iskreni, ali i veruje da bi savez doneo veliki uspeh na izborima.
– Ukoliko se ujedinimo, na izborima bismo mogli da dostignemo 30 odsto – tvrdi Veselinović.

S druge strane, evroskeptične partije naučile su lekciju na prethodnim izborima, pa će ovaj put izaći u koalicijama. Patriotski blok, koji čine DSS i Dveri, pozvao je na sastanak sve one koji dele njihovu ideologiju. Oformljena je i koalicija Rodoljubi, sa Srpskom ligom i Istočnom alternativom na čelu, a jedini usamljeni igrač je SRS.

Nema popravnog

Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka, ističe da ukoliko opozicija želi da preživi, nema mnogo prilika za popravni, nego mora da se ujedini.
– Koliko god bio mučan taj proces dogovaranja, ukoliko žele da prežive, taj proces mora da uspe. Oni moraju da znaju da nikakvi egotripovi i sujete neće biti ni od kakve koristi, jer da bi se ponudila alternativa Vučiću, moraju da znaju da ni o kome pojedinačno ovde nije reč – kaže Stojiljković.

Kurir