Kada je imunitet slab, koksaki napada srce

0
681

Infekcije mogu da imaju ozbiljne, trajne posledice po zdravlje. Prvo se pojavljuju aritmije, a onda i umor, netolerancija napora, malaksalost, otoci nogu

Koksaki virus samo kod tri odsto zaraženih izaziva velike zdravstvene probleme, a u više od 90 odsto slučajeva infekcija nema simptoma.

Doktorka Tatjana Takić Radovanović, infektolog Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije, kaže da se bolest razvija samo u slučaju velike patogenosti virusa i smanjenog imunog odgovora domaćina:

– Kada virus prodre u organizam, vezuje se za osetljiva tkiva farinksa i donjih delova creva, umnožava se i prelazi u cirkulaciju. Potom dolazi do daljeg širenja virusa u imuni sistem jetre i slezine, kostne srži i dubokih limfnih čvorova. Kod malog broja ljudi umnožavanje virusa se nastavlja i dolazi do ponovnog prodora virusa u cirkulaciju (velika viremija), a virus se širi ka tropnim tkivima – objašnjava dr Takić Radovanović.

Virus tek tada može dati različite kliničke manifestacije: letnji grip, HFMD (bolest ruku, stopala i usta), epidemična mijalgija, paralitična bolest, miokarditis, perikarditis, encefalitis, meningitis, pneumonija, hepatitis, akutni hemoragijski konjunktivitis, febrilna stanja praćena osipom.

Jedno od težih stanja je kada virus napadne srce. Međutim, samo kod trećine obolelih bolest može da ima ozbiljan tok i da dovede do rapidnog pogoršanja srčane funkcije.

Pukovnik profesor dr Radomir Matunović, načelnik Klinike za kardiologiju VMA, kaže da su manifestacije infekcije na srcu atipične, najčešće se pojavljuju srčane aritmije i srčana slabost:

– Nepravilan srčani rad se ogleda osećajem lupanja srca, preskakanja srca, tzv. knedle u grlu, ali i usporenog i nepravilnog pulsa. Ako se javi malaksalost, umor, slabija tolerancija fizičkog napora, kratki udah, otoci nogu i otežano disanje zbog zastoja na plućima, najverovatnije je došlo do srčane slabosti.

Tok i prognoza virusnog zapaljenja srca su nepredvidivi. Nekada prođe bez posledica, nekada dovodi do manje ili više izražene srčane slabosti – miokardiopatije, a nekada tok može da ide tako brzo da se iz dana u dan, pa i iz časa u čas stanje srčane funkcije pogoršava. Kakav će tok uslediti nemoguće je predvideti i zavisi pre svega od imunološkog statusa organizma i sposobnosti da se on odupre virusu.

– Najveći problem predstavlja autoimuna reakcija organizma koja može biti pobuđena u slučaju nastanka jače upale, kada organizam ne prepozna strani faktor već razvije reakciju na sopstvena tkiva, kao što to može biti slučaj u rapidnom miokarditisu – objašnjava prof. Matunović.

Lečenje oboljenja, kaže on, usmereno je na poboljšanje imuniteta jer adekvatne terapije za virusne uzročnike nema. Imunitet se jača mirovanjem, unošenjem prirodnih i sintetskih produkata koji imaju virucidni efekat kao što su veće količine C vitamina, A vitamina, koenzima Q10, L-karnitina, aspirina i prirodnih napitaka. Simptomatski lekovi daju se u slučaju postojanja manifestacija poremećaja ritma i srčane slabosti. Bolesnik može biti potpuno izlečen bez bilo kakvih posledica, ali čak i kada oboljenje nije prepoznato, kod asimptomatskih oblika, mogu zaostati fokusi (ostrvca) obolelog tkiva miokarda, koji se u određenom trenutku mogu reaktivirati i dovesti do malignih aritmija.

– Ovo je upravo patogeneza velikog broja slučajeva iznenadne srčane smrti kod mladih osoba kada se obično u narodu kaže „umro je iz punog zdravlja“. Kod pacijenata mogu da ostanu i trajne posledice na srcu u smislu srčane slabosti – kaže dr Matunović.

NE OSTAJE U TELU

DOKTORKA Tatjana Takić Radovanović kaže da se virus može dokazati izolacijom iz brisa ždrela, stolice, likvora, drugih telesnih tečnosti i tkiva:

– Postoje i drugi serološki testovi – elisa, RVK. Virus se, inače, izlučuje iz organizma preko stolice i do nekoliko meseci, i ne ostaje zauvek u organizmu.

Telegraf