Pregovori o ograničavanju ulaska migranata

0
563
Migrants arrive at the Hungarian-Austrian border in Nickelsdorf, Austria, Saturday, Sept. 5, 2015, where they came from Budapest as Austria in the early-morning hours said it and Germany would let them in. (AP Photo/Frank Augstein)

Austrija je potvrdila da su u toku pregovori sa Nemačkom i Slovenijom o ograničavanju ulaska migranata u te zemlje.

Agencija STA navodi da plan predviđa da te države zajednički nadziru migrantski tok na granici Slovenije i Hrvatske.

Konkretniji pregovori o zajedničkoj saradnji nemačke, austrijske i slovenačke policije na jačanju kontrole migrantskog talasa vođeni su u Šentilju na nivou direktora slovenačke i austrijske policije, ali političke odluke tri vlade još nema, kazao je za STA Karl-Hajnc Grundbek, iz službe za odnose s javnošću austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova.

On je dodao da zato ne može da govori o pojedinostima niti koliko će policajaca čuvati slovenačku šengensku granicu, prenosi Index.hr.

Austrijska policija očekuje da bi nove mere smanjivanja priliva migranata mogle početi krajem ovog meseca, a negirala je najave da će istovremeno pojačati sigurnosne mere na granici sa Slovenijom kako bi sprečila ilegalan ulazak migranata, navodi STA.

Slovenački premijer Miro Cerar je u četvrtak u Berlinu o svojim predlozima za obuzdavanje migracijskog talasa govorio s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. On je najavio da će svoje predloge u petak predstaviti svim liderima Evropske unije.

Većina Austrijanaca za zatvaranje granica za izbeglice

Prvo istraživanje javnog mnjenja posle napada na žene tokom novogodišnje noći u Nemačkoj i Austriji pokazuje da velika većina Austrijanaca želi da obustavi svaki dalji prijem izbeglica, pokazuje danas objavljeno istraživanja bečkog dnevnika Esterajh.

Čak 76 odsto Austrijanaca smatra da treba zatvoriti granice za izbeglice, rezultat je tog istraživanja, a 48 odsto ispitanika ističe da odmah treba obustaviti prijem izbeglica, dok je 28 procenata mišljenja da se može u zemlju pustiti još samo 20.000 novih azilanata.

Prema ranijim procenama austrijskih vlasti u ovoj godini treba očekivati dolazak oko 120.000 podnosilaca molbi za dobijanje azila.

Anketa je pokazala da 75 odsto Austrijanaca smatra da je Austrija preopterećena izbeglicama, i da njihov broj više nije podnošljiv.

Zbog toga 76 odsto njih zahteva gornju granicu za prihvat podnosilaca molbi za dobijanje azila, a zanimljivo je da velika većina pristalica najvećih partija – vladajuće Socijaldemokratske partije (SPO) (64 odsto), Narodne stranke (OVP) (88) i opozicione Slobdoarske stranke (FPO) (92) – smatra da treba uvesti ovu meru.

Strah od izbeglica vlada zbog osećaja nesigurnosti, na šta ukazuje podatak da 69 odsto Austrijanaca, posle napada na žene u Kelnu, očekuje porast stope kriminala zbog azilanata.

Čak 89 odsto očekuje više provala u stanove i kuće zbog povećanog broja azilanata, dok 83 odsto strahuje od seksualnih napada, a 69 procenata strepi od terorističkih napada.

 

Tanjug