Kirbi: Srbiji nije neophodno naoružavanje

0
394
Predsednik Vlade Aleksandar Vucic se danas u zgradi Vlade Srbije sastao sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/AV)

Srbiji nije neophodno naoružavanje i možda bi taj novac mogla da potroši drugačije i na neke druge stvari, izjavio je za Blic ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi.

Govoreći o nameri Hrvatske da nabavi oružje, ali i o potencijalnoj nabavci oružja za Srbiju, i to iz Rusije, Kirbi je rekao da smatra da se ne radi o tolikoj krizi „kao što neki ljudi žele da je naprave“.

Čuli smo juče zamenika premijera Ivicu Dačića, koji je rekao da je važno da postoje dobri odnosi na Balkanu. Radićemo i sa Srbijom i sa Hrvatskom da tako i bude, rekao je Kirbi.

Mislim da naoružavanje nije neophodno i možda bi vaš novac mogao da bude potrošen drugačije i na neke druge stvari, naglasio je on i dodao da smatra da su i u Hrvatskoj svesti da „takođe postoje ekonomski limiti“.

Međutim, Kirbi je podvukao da Srbija ima pravo da kupuje šta god želi.

Imamo dobre vojne konsultacije ovde, a imaćemo ih i za nekoliko meseci, rekao je on i dodao da se video sa premijerom Aleksandrom Vučićem ove nedelje i da će se sa njim videti i sledeće.

„Ipak, Srbija će uraditi šta god misli da je za nju najbolje“, napomenuo je Kirbi.

On je ocenio i da su fiskalna konsolidacija i evropski put Srbije dve jako važne stvari, dok je termin održavanja izbora političko pitanje.

Premijer Vučić i njegov zamenik Dačić kažu da je stabilnost korisna. Ako će ta stabilnost biti održana izborima ove godine, ili za nekoliko godina onda je to u redu. Tako funkcionišu stvari u demokratiji, rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, kada god da se izbori dese, oni ne bi trebalo predugo da skreću zemlju s puta napretka.

Kirbi je rekao i da izbori u Srbiji nisu stvar o kojoj odlučuje Amerika, niti da on premijeru Vučiću govori šta treba da radi.

„Možemo da razgovaramo o tome, ali ne i da mi dajemo instrukcije. On je premijer Srbije“, rekao je Kirbi, koji najavio da iz Srbije odlazi 29.januara.

FoNet, Blic