Poslastičari na udaru zbog autorskih prava!

0
509

Kazne za kršenje autorskih prava za fizička lica se mogu kretati i do 200.000 dinara

U Srbiji uskoro ni jedna poslastičarnica neće smeti da pravi i prodaje torte sa likovima najpoznatijih crtaća zbog zaštite autorskih prava na koju ima hrvatska kompanija “Fani kejk fektori”, a koja bi svoje poslovanje trebala da započne u Srbiji već od marta meseca.

Ova firma je već otkupila prava za korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih crtanih filmova za torte. To će biti veliki udarac za domaće poslastičarnice koje praktično žive od prodaje torti sa likovima iz crtanih filmova.

– Mi smo poslastičare u Hrvatskoj u dobroj volji zamolili da prestanu da proizvode takve torte i da ih prodaju. Nismo želeli da podignemo toliku buru oko toga. Samo želimo da se poštuju naša prava. Mi smo pravo na korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih i drugih crtanih filmova regulisali ugovorom i za to platili. Zato smo obaveštenja poslali kao apel, ali i da korišćenje crtanih likova nije primereno. Na isti način pokušaćemo da poradimo i na edukaciji na tržištu Srbije – kaže Tomislav Ljutić, vlasnik kompanije “Fani kejk fektori”.

To znači da crtane likove na čije korišćenje ima pravo pomenuta kompanija ne smeju da koriste konditorske kompanije, poslastičari ali i svi oni koji se bave keteringom.

Telegraf