PASTOR: Pokrajinski izbori između 22. aplrila i 22. maja

0
432

NOVI SAD – Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da će predstojeći redovni pokrajinski izbori biti održani između 22. aprila i 22. maja. On je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da bi voleo da predstojeći izbori budu fer i korektni, ali da to zavisi od aktera na političkoj sceni.
Pastor je za RTV kazao da ako politički akteri budu hteli fer izbore, tako će i biti, ali da ako oni budu hteli nešto drugo, onda će i atmosfera biti drugačija.

„Imajući u vidu vrelinu političke atmosfere mislim da će izbori sigurno biti sa velikim nabojem“, ocenio je predsednik vojvođanske Skupštine.

Komentarišući izjavu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković koja je rekla da se nada dogovoru oko istovremenog održavanja izbora na lokalnom i pokrajinskom nivou, Pastor je podsetio da u zadnjih više od godinu dana ponavlja da bi izbori na ta dva nivoa vlasti trebalo da budu održani istog dana.

„Mislim da nema nijednog razloga da ti datumi budu različiti i svaka logika diktira da se i lokalni i pokrajinski izbori održe istovremeno“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, dogovora ili inicijative za takvim dogovorom do sada nije bilo.

„Mislim da nismo zakasnili, jer je krajnji rok za raspisivanje pokrajinskih izbora 22. mart. Oni se mogu održati najranije 22. aprila, a najkasnije 22. maja. U tih mesec dana se sigurno može naći datum koji će istovremeno odgovorati i elementima zakona o lokalnoj samoupravi na bazi kojih predsednica Skupštine Srbije treba da raspiše izbore za lokalne samouprave“, objasnio je Pastor.

On je ocenio i da još uvek nije vreme za razgovore na tu temu i da nije bitno ko će te razgovore inicirati.

„U onom momentu kada budem cenio da se približava krajnji rok da se započnu razgovoru u tom momentu ćemo ih ili ona ili ja inicirati, ali to nije primarno pitanje. Nismo zakasnili, ali ne bismo ni smeli da zakasnimo sa donošenjem odluke“, kazao je predsednik Skupštine Vojvodine.
Rtv.rs