NOVI SAD: Trećina zaposlenih radi na crno!

0
467

Inspektori rada lane kontrolisali radnike u firmama. Od 6.873 zatečenih na radu, otkrili su čak 2.363 neprijavljena radnika

Inspektori rada Odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu, u 2015. su od ukupno 6.873 ljudi zatečenih na radu, utvrdili da je njih 2.363, odnosno oko trećina, radilo na crno, bez ugovora. Najviše neprijavljenih radnika je otkriveno u proizvodnim delatnostima, tekstilnoj, prehrambenoj i drvoprerađivačkoj, ali i u sektoru usluga.

Po rečima dr Ljiljane Stojšić, načelnice Odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu, iz ovog odeljenja 14 inspektora je povremeno, po sistemu „rotacije“, provere radilo i na drugim područjima.

– Krajnji cilj inspekcijskog nadzora je da nelegalno zaposleni budu legalno angažovani – predočava naša sagovornica.

– Inspektori rada su primenom adekvatnih mera prema poslodavcima uspeli da 94 odsto osoba koje su radile neprijavljeno zaključe ugovor o radu sa poslodavcem i ostvare pravo na obavezno socijalno osiguranje.

– U delu prioritetne zaštite ranjivijih kategorija zaposlenih, inspektori rada su najviše pažnje posvetili ostvarivanju prava zaposlenih žena po osnovu materinstva – ističe Stojšićeva. – Sa tim problemom obratile su nam se 23 žene, od kojih je 21 ostvarila prava koja im pripadaju.
NEREGISTROVANA PREDUZEćA

Inspektori rada su u prošloj godini, kako dalje navodi naša sagovornica, počeli da primenjuju Zakon o inspekcijskom nadzoru, te su kontrolisali i rad neregistrovanih subjekata. Rezultat tih provera je da su 23 privredna subjekta legalizovali svoj rad