Preminuo poznati britanski pevač Dejvid Bouvi

0
1105

Poznati britanski pevač Dejvid Bouvi umro je u 69. godini posle 18-mesečne borbe sa rakom

„Umro je mirno i u krugu porodice“, objaljeno je na oficijelnom Fejsbuk i Tviter profilu Bouvija.

Njegov novi album „Blacstar“, 25. po redu, pojavio se u prodaji pre samo tri dana (8. januara), i to baš na 69. rođendan Bouvija.
Inače, na internet stranici „Jutjubu“ u četvrtak se pojavio spot za pesmu „Lazarus“ sa novog albuma, u kojem je on u krevetu, u zavojima u bolničkom krevetu.

Bouvi je tokom svoje karijere konstantno eksperimentisao i iznenađivao publiku inovacijama.

Tokom uspona sedamdesetih godina njegov rad se kretao od „cosmik“ folka („Space Oddity“) i „glam“ roka („Ziggy Stardust“) do soula („Young Americans“) i eksperimenata sa elektronskom muzikom i saradnje sa engleskim muzičarem Brajanom Enoom („Heroes“).

Njegov uspeh je dostigao novi vrhunac sa albumom „Let’s Dance“ 1983. kada se Bouvi pojavio i na naslovnoj strani magazina „Time“.

Rođen kao Dejvid Džouns, Bouvijev prvi instrument bio je saksofon.
Sredinom šezdesetih počeo je da snima folk i pop muziku za različite izdavačke kuće, promenio je ime u Dejvid Bouvi 1966. (da bi izbegao da ga mešaju sa Dejvijem Džonsom iz „Monkees“) i počeo je da se bavi i pozorištem.

Godine 1969. izdao je album „Space Oddity“, a naslovna pesma bila je njegov prvi hit na listi 10 najslušanijih u Velikoj Britaniji.

Pod uticajem Marka Bolana, Bouvi je oformio bend „Hype“ sa gitaristom Mikom Ronsonom i basistom Tonijem Viskontijem.

Nastavio da niže uspehe sedamdesetih godina sa albumom „Hunky Dory“ na kome se našla numera „Changes“, singl koji je definisao predstojeću deceniju u karijeri slavnog muzičara.

Producirao je Lu Ridov revolucionarni solo album „Transformer“, počeo je da radi na muzičkoj adaptaciji Orvelovog romana „1984“, ali nije uspeo da od autorovih naslednika dobije prava na to, pa je projekat preimenovao u „Diamond Dogs“, zadržavši neke elemente Orvelovog romana.

Kao glumac prvu veću ulogu ostvario je 1976. u filmu „Čovek koji je pao na Zemlju“ Nikolasa Roega, a iste godine objavio je album „Station to Station“, sa hitom „Golden Years“.

Preselio se u Berlin i počeo da radi sa Enoom na trilogiji („Low“, „Heroes“ i „Lodger“), a 1977. pojavio se u još jednom filmu – „Just a Gigolo“ uz Marlen Ditrih i Kim Novak.

Nakon decenije tokom koje je važio za kultnu figuru i hit mejkera, Bouvi je pažnju najšire publike privukao 1983. sa albumom „Let’s Dance“ i modernom dens muzikom, da bi dve godine kasnije snimio duet sa Mikom Džegerom – „Dancing in the Street“.

Tokom osamdesetih, koje su bile nešto lošije za Bouvija, oformio je bend „Tin Machine“ i objavio dva albuma, devedesetih se ponovo okrenuo eksperimentisanju izvan mejnstrim muzike, objavivši seriju albuma uključujući „Earthling“.

Bouvi se 1992. pojavio u „Twin Peaks – Fire Walk With Me“ Dejvida Linča i oženio se supermodelom Iman

Godine 2002. se ponovo udružio sa Viskontijem oko projekta „Heathen“, a njegove pesme su bile deo sauntreka za film „The Life Aquatic with Steve Zissou“ Vesa Andersona (2004).
Novosti