Podneta krivična prijava protiv Stefanovića

0
2268

Protiv ministra policije Nebojše Stefanovića i sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović, 30. decembra 2015. podneta je krivična prijava u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Iz MUP navode da su navodi prijave protiv Stefanovića i Hrkalovićeve apsolutno netačni.
Prijava protiv Stefanovića i Hrkalovićeve je podneta zbog, kako se navodi, „zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem“, prenosi N1.

U prijavi je navedeno da je Odeljenje za poslove bezbednosti pri Ministarstvu unutrašnjih poslova „sprovodilo mere opservacije i tajne pratnje bez otvorene operativne obrade, bez naredbe suda, suprotno instrukciji o operativnom postupanju“.

Trgovina uticajem, stoji u prijavi, ostvarena je na način da su koristeći svoj službeni položaj, posredovali da se izvrši službena radnja „uništenja devet hard diskova sa podacima, dva kolor laserska štampača i jednog monohromatskog laserskog štampača, a sve u cilju uništavanja podataka sadržanih u pomenutim tehničkim sredstvima radi sprečavanja i ometanja dokazivanja“.

U prijavi je navedeno da je u vreme izvršenja ovih dela u decembru 2014, Dijana Hrkalović bila zamenica šefa kabineta ministra policije.

Šef Biroa za informisanje MUP-a Biljana Popović Ivković je u izjavi za Tanjug istakla da navodi krivične prijave apsolutno nisu tačni i da predstavljaju pritisak na rad MUP-a, ali da tužilaštvu treba prepustiti da radi svoj posao u skladu sa zakonom.

Ona je podsetila da je Stefanović pre dva dana upravo ukazao da je na pomolu nova organizovana i izmišljena afera.

„Cilj kreatora je jasan, diskreditovanje ministra i ministarstva koje vodi i skretanje pažnje sa značajnih rezultata koje postiže Vlada Srbije na izmišljene afere koje treba da zaokupe javnost. Važno je istaći da se sve to događa u trenutku kada se policija beskompromisno bori protiv kriminala i korupcije i postiže značajne rezultate“, naglasila je Popović Ivković.

Prema njenim rečima, osoba koja je podnela krivične prijave, činila je to i prethodnih godina protiv bivših rukovodilaca u MUP-u, nezadovoljna svojim položajem, ali su sve te prijave odbačene kao neosnovane.

„Bilo kakvi pritisci na rad policije ne mogu osujetiti ciljeve za koje se zalažemo, a to je pre svega bespoštedna borba protiv korucije i kriminala isključivo u interesu građana“, istakla je šef Biroa MUP-a za informisanje.

Podsetimo, gostujući u dnevniku RTS-a u petak, ministar policije je izjavio da poseduje informacije da će određeni ljudi, lažnim prijavama, pokušati da kažu da su neki novinari u Srbiji praćeni, iako, kako kaže, za to nema dokaza.

„Poslednji primer koji hoću da navedem – raspolažemo podacima da će nekoliko lica pokušati da lažnim prijavama protiv Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde lažno da su praćeni neki novinari u Republici Srbiji”, rekao je Stefanović dodajući da će informacije o tome izneti i „predstavnik jednog novinarskog udruženja”.

U vezi sa ovim Stefanović je najavio i reakciju tužilaštva.

Alo