Vučić: Srpska se ne može ukinuti dekretom!

0
537

Svečano obeležavanje Dana Republike Srpske završeno prijemom u vladi u Banjaluci. Dodik poručio da je Srpska dobro mesto za svakog građanina koji u njoj živi i prihvata institucije vlasti. Premijer Vučić rekao da Republiku Srpsku niko neće moći da ukine dekretom, jer dekretom nije ni stvorena.
“Srbija je uvek tu, sa vama”, poručio je premijer Vučić na proslavi Dana Republike Srpske, i podsetio da je i Dejtonskim sporazumom propisano da Srbija štiti Srpsku.

Vučić je, u obraćanju na svečanoj akademiji istakao da je u Banjaluku doputovao zajedno sa brojnim ministrima svoje vlade, kako bi ukazao poštovanje i iskrenu podršku gradjanima RS i Srpskoj.

“Ponosimo se taman onoliko koliko se ponose svi građani Srbije. Pravo da volimo svoj narod niko nije, niti će moći bilo kada da nam zabrani. Baš kao što političari u Srbiji i RS neće moći i neće smeti da podižu barijere, da nas dele, svađaju”, podvukao je Vučić.

“Kada pomislite da ste usamljeni, građani RS, znajte da niste. Srbija je uvek tu, a njena obaveza je, ljudski i pravno, da štiti RS, kako je Dejton propisao”, poručio je Vučić.

On je naglasio da niko neće moći da ukine RS bilo kakvim dekretima, jer nije ni stvarana dekretima.
“Stvorio ju je narod”, rekao je predsednik vlade Srbije i dodao da je na Srbiji i da čuva i bude garant integriteta Bosne i Hercegovine, što čini i što će činiti u budućnosti.

Vučić je rekao da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u Srbiji i BiH sudbinski vezani, da su živeli zajedno vekovima unazad i da ćemo živeti zajedno u vekovima koji dolaze.
“Isplate li nam se svađe i sukobi, ko je više izgubio, u sukobima tokom Prvog i Drugog svetskog rata i devedesetih izgubili smo svi”, rekao je Vučić.
On je naveo da postoje i dalje usijane glave koje misle da je pogled u budućnost pogled u komšiju preko optičkog nišana nekog od savremenih oružja.
“Mi zato kažemo danas, dosta je bilo i tuđih i naših srpskih grobova, hoćemo da gradimo fabrike, a komišije i ljude koji drugačije veruju moramo da poštujemo i da delimo dobro i zlo”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da na Balkanu nema malih i velikih i da zato ne treba da se prebrojavamo, jer ćemo tek tada videti koliko smo i jedni i drugi i treći mali, a da sukobima u ratovima nećemo postati veći.
Navodeći da se svet menja brzinom koja teško može da se prati, Vučić je rekao da je jasno da veliki više neće pobedjivati male, već brzi spore, i da zato budućnost svih na Balkanu zavisi od toga koliko ćemo biti brzi u napretku i hvatanju koraka sa svima u svetu.
“Šta treba da nam bude važno, u šta treba da uložimo pamet i neregiju, u novu mržnju za nove svadje i podele ili novo znanje, radne navike, tehnologiju, bez obzira na to kako se zovemo ili u koga verujemo”, rekao je Vučić.

“Od čega treba da krenemo da bi ovaj prostor prestao da bude zemlja straha i mržnje”, upitao je Vučić i naveo da su nam potrebni važni odgovori koji će rešiti najveću srpsku dilemu – opstajemo ili nestajemo.

Navodeći da i Srbija i RS u pojedinim sferama zaostaju za svetom, između ostalog i po broju obrazovanih građana, Vučić je rekao da to treba da se popravlja i da za to upravo treba da se borimo jer je to ono što nas uništava – a ne belosvetske zavere.
“Nama emocije na ovim prostorima više nisu potrebne, nego mir razvoj sradnja učenje, napredak, potrebni su nam Pupini, Tesle, Andrići, Selimovići, oni koji će nas voditi napred a ne nazad”, rekao je Vučić.
On je naglasio da Srbija neće da dozvoli da RS bude usamljena, kao što neće da dozvoli da bilo ko na Balkanu bude usamljen.

Vučić se ranije u Palati Republika sastao sa Miloradom Dodikom i patrijarhom Irinejom, koji je u Sabornom hramu služio liturgiju podovom slave. Patrijarhu Irineju sasluživali su episkopi banjalučki Jefrem, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, te sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.
Obraćajući se vernicima, patrijarh Irinej rekao je da je RS „utemeljena na istini i pravdi božijoj“, da je ona „bogom blagoslovljena i osvećena, što joj garantuje opstanak“.

„Mnogo škrguću na RS, ali uzalud, jer je ona utemeljena na istini i pravdi, na kostima i krvi svetih mučenika“, kazao je patrijarh Irinej.

Temelji RS treba da izdrže sva iskušenja, dodao je on, izražavajući nadu da će Republika Srpska napredovati.

On je pozvao srpske političke predstavnike na jedinstvo.

„Oni koji vas vode, vode vas dobrim putem i zato ih podržite“, naglasio je Irinej.

Liturgiji su prisustvovali potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Nakon liturgije, srpski patrijarh je osveštato slavski kolač.

Sastanku u Palati Republika prisustvovali su još i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, te predsednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

Centralna proslava Dana Republike Srpske (BiH) i svečana akademija pod nazivom “Zavet slobodi” održana je u sportskoj hali “Borik” u Banjaluci. Hala „Borik“ je, kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, bila u svečanom ruhu, parket je prekriven crvenim tepihom i postavljena su tri video bima. Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srpske, a zatim i Srbije.

U Banjaluci su danas u celom gradu raspoređene jake policijske snage, a grad nadleću policijski helikopteri.

Alo