Turska kompanija prodavala izbeglicama smrtonosne prsluke za spasavanje

0
422

Turska kompanija je uhvaćena u pokušaju da proda izbeglicama neispravne prsluke za spasavanje, napravljene od materijala koji postaje teži kada se natopi i koji doprinosi da se brže potone.

Turska policija izvršila je upad u radionicu u Izmiru — lučki grad koji je često polazna tačka za migrante u nadi da će doći do Evrope — i zatekli su radnike kako pune prsluke materijalima za ambalažu umesto sadržajem koji pluta, javlja Bi-Bi-Si. Policija je zaplenila 1.200 prsluka.

Među ta četiri radnika bile su dve mlade sirijske devojke, navodi Bi-Bi-Si.

Sirijci se često okupljaju u Izmiru tražeći način da stignu na brod za krijumčarenje. Kako bi zaradili novac za krijumčara, traže posao — zajedno sa hranom i skloništem — gde god mogu.

Na migrantu je da pronađe prsluk za teško putovanje. A pravilno napravljeni prsluci koštaju do 150 dolara, navodi Bi-Bi-Si. Loši prsluci mogu koštati čak 15 dolara, ali oni skoro da ne plutaju. Bez obzira, mnogi očajni migranti će ih i dalje kupovati.

Ovo prsluci su često crni i tako bivaju slabo uočljivi na otvorenom moru.

U četvrtak, policija u Izmiru je prikupila oko 300 lošijih prsluka od sirijskih imigranata koji su ih već kupili, navodi turski list Hurijet.

Sait Guderoglu, jedan od najvećih proizvođača u Turskoj, izjavio je za štampu da ovi lažni prsluci za spasavanje mogu da ugroze onog koji ga nosi, čak više nego da uopšte nema prsluk.

„Takvi prsluci za spasavanje su napravljeni od materijala za rančeve i ispunjeni su sunđerom, a pošto je sunđer hidrofialan (apsorbuje vodu), oni vuku ljude i mogu uzrokovati njihovo davljenje“, rekao je on.

Novosti