Deveti ciklus „Fazona i fora“ subotom na RT Vojvodina!

0
799

Kultna dečja serija za „velike i male“ stiže na RTV 1 u novom ruhu. Deveti ciklus „Fazona i fora“, iza kojih stoji Ljubivoje Ršumović, sa dogodovštinama i dosetkama starih, ali i novih aktera emitovaće se subotom od 18.15 (repriza je nedeljom u 11 sati).

Generacije su odrastale uz Ršuma, Rašu pronalazača, „Slađo sestro“… Publika s nestrpljenjem očekuje novih 15 epizoda koje su začinjene gostovanjem naših poznatih glumaca, ali i ličnostima iz javnog života i sporta.

– Mi, koji smo započeli seriju pre tri decenije, nismo odustali od osnovne ideje da nenametljivo, kroz zabavu, decu učimo nekim životnim istinama i to je, zapravo, poruka „Fazona i fora“ – kaže popularni Ršum.

Snimanje dečjeg serijala koji neguje srpski jezik i čuva našu tradiciju (u produkciji „Pauer medija“ i RT Vojvodine) počelo je 1. juna u dvorcu Fantast kraj Bečeja. Tada je obeležen i jubilej, 30 godina od prve klape. Poslednja klapa devetog ciklusa „pala“ je 1. oktobra na teniskim terenima u „Paši“, u Novom Sadu.

Pored našeg čuvenog pesnika, Ljubivoja Ršumovića, u timu „Fazona i fora“ su Dina Vranešević, direktorka serije, Nadica Bajin, producent, Vuk Ršumović, reditelj i Aleksandar Dujin, muzički urednik. Uloge su poverene Andrei Hrček, devetogodišnjoj devojčici koja je i nosilac čitave priče uz legendarnog Rašu Popova, zatim Mirjani Karanović, Urošu Petroviću, Milani Vranešević, Borki Tomović, Goranu Jevtiću, Viktoru Saviću…

– Nisam prihvatila ulogu da bih bila na televiziji i postala zvezda, nego da bih mnogo toga lepog prenela deci i odraslima i usrećila ih – objasnila je Andrea.

A Ršumović naglašava da je cilj serije briga o deci. Ideja za njen nastanak došla je spontano – iz vica bliskog mališanima.

– Sva deca su radoznala, pa seriju uz koju su odrasle mnoge generacije nisam mnogo prilagođavao novim naraštajima. Funkcija „Fazona i fora“ je da štiti odrastanje i vode računa o najmlađima. Tako će biti i u novom serijalu – kaže Ršumović.

On otkriva i da postoji mogućnost da sledećih 15 epizoda bude snimljeno u Republici Srpskoj.

– Ako budem napisao scenario do marta iduće godine, sa snimanjem bismo mogli da krenemo na leto – otkriva Ršum.

Po starom receptu, i u ovim „Fazonima i forama“ značajnu ulogu igraju poznati gosti.

– Njihova uloga je da najmlađima na jedinstven način predočavaju, recimo, put sportskog uspeha, s obzirom na to da su sportisti uzori najmlađima – kaže Dina Vranešević, direktorka serije. – Takođe, u rubrici „Vesti iz nesvesti“ gostovaće poznata TV lica, iz informativnih emisija, kao nekada Oliver Mlakar, Teodora Razumenić Peričin, Mihajlo Kovač, Duško Bogdanović, nekad zaštitna lica „TV dnevnika“. Poruka naše serije je da treba sačuvati porodicu, a pošto su za novogodišnje i božićne praznike familije na okupu, to je pravo vreme za početak emitovanja. U seriji učestvuje više od 80 mališana. Jasno je da, kada nešto traje tri decenije, mora da bude lepo.
Prema rečima Nadice Bajin, producenta, naš književnik Uroš Petrović, pisac naučne fantastike za decu, imaće svoju, novu rubriku „Zanimljive priče“, umesto nekadašnje svima dobro znane „Raša pronalazač“.

– Novo lice je i Goran Jevtić, glumac pozorišta „Boško Buha“ sa Ršumovim „Uzrečicama i nizrečicama“, segmentom serije u kojem deca umesto kompjuterskog, govore srpskim jezikom, a sve prate songovi benda „Fazoni i fore“ koji predvodi Mićko Vranešević – kaže Bajinova.

NOVI HEROJI

VUK Ršumović, naš ugledni reditelj pod čijom palicom je snimljen deveti ciklus, ističe da je velika obaveza i čast raditi serijal uz koji je odrastao.

– Tada mi je otac Ljubovije branio da glumim – kaže Vuk. – Drago mi je što smo se posle 30 godina okupili da proslavimo jubilej. Deci pažnju privlačimo sadržajem i dobrom pričom. „Fazoni i fore“ su oduvek imali kvalitet, podmladili smo ekipu učesnika, u kojoj su novi heroji.

DEČJA HIMNA

DOBRO znana Ršumova pesma „Deca su ukras sveta“ trebalo bi da bude proglašena dečjom himnom. To je predložio Raša Popov uz podršku Dečje vlade – Skupštine prijatelja dece Srbije.

– To je pesma koja govori i o nama odraslima, ali i o deci. Naravno, imam utisak da će mališani zahvaljujući tim stihovima naučiti i šta je rodoljublje i šta je ekologija. To je dovoljno od jedne pesme – kaže Ršumović.

Novosti