SPC i vernici slave rođenje Hristovo

0
496

NOVI SAD, BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas će proslaviti Božić, dan rođenja Isusa Hrista.

Božić slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. To su pored Srpske pravoslavne crkve, između ostalih, i ruska, gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora. Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik koji se obeležava tri dana. Božić je u Srbiji od jula 2001. godine i jednodnevni državni praznik. Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.
Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist. Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana.

U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

Patrijarh služio liturgiju u Sabornoj crkvi

Srpski patrijarh Irinej služio je jutros Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Liturgiji na veliki, najradosniji hriščanski praznik, pored velikog broja vernika, pisustvovali su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i ministar pravde Nikola Selaković.

Obeležavanje Božića počelo je ponoćnim liturgijama.

Patrijarh Irinej sinoć je nakon paljenja badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save služio bdenje.

U Božićnoj poslanici on je poručio da su danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Lomljenje božićne česnice na Trgu Republike

Unija pekara Srbije, po jubilarni 25-ti put, organizuje danas na Trgu Republike tradicionalno lomljenje božićne česnice, prečnika 1,5 metara i teške 50 kilograma, u kojoj će se nalaziti tri zlatna dukata.

Kako je saopšteno iz Unije pekara, članovi Esnafa Unije pekara Srbije praviće božićnu česnicu prečnika 1,5 metra, koja će biti sastavljena od 500 manjih delova i teška 50 kilograma, u kojoj će se nalaziti tri zlatna dukata.

Ove godine, zbog sve većeg broja posetilaca manifestacije, biće napravljena još jedna česnica, prečnika 2,5 metra i teška 180 kilograma, a ručna izrada te česnice trajaće pet časova, u čemu će učestvovati sedam majstora.

Pored česnice, pekara „Braća Stanković“ darovaće građanima 7.500 pekarskih jedinica spakovanih u 2500 paketića, a Unija pekara Srbije i ove godine darovaće građanima 2.500 božićnih krstića.

Podršku organizaciji ovog događaja pružili su Skupština grada Beograda, Sekretarijat za saobraćaj, Turistička organizacija Beograda, Patrijaršija srpske pravoslavne crkve, Policijska stanica Stari Grad i Komunalna policija grada Beograda.

Patrijarh pozvao Srbe da se vrate na Kosmet

Srpski patrijarh Irinej pozvao je sve raseljene Srbe, posebno sa Kosova i Metohije, da učine sve što mogu da se vrate u svoje domove. U Božićnoj poslanici objavljenoj na sajtu Crkve (www.spc.rs), patrijarh Irinej posebno je pozdravio Srbe sa Kosova i pozvao ih da istraju u veri.

„Apelujemo na sve prognane i izbegle sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći“, navodi se u poslanici.

Rtv.rs