PAJTIĆ: Danas u Srbiji svako može da bude meta progona!

0
886

Novi Sad– Na vanrednoj konferenciji za novinare, predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić izjavio je da je juče velika većina medija u Srbiji, bez provere, objavila netačnu informaciju da je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu protiv njega i tri policajca iz Zrenjanina, koje i ne poznaje, pokrenulo postupak, odnosno dalo obavezno uputstvo za krivično gonjenje.

„O postupku koji govori kako sam ja, navodno, pre osam godina sa policajcima koje ne poznajem organizovao hapšenje nekoga, svako ko živi u Srbiji zna da to nije nadležnost predsednika Pokrajinske vlade“, izjavio je Pajtić i dodao da „niti je ikada u Srbiji odlučivao predsednik Pokrajinske vlade ili neko ko se ne nalazi na čelu države o tome ko će biti uhapšen, ali jasno govori o tome koliko su besmislene te i takve teze“.

„Pitam se koliko će medija smeti danas da objavi pravu istinu. Već četiri godine traje haranga protiv mene samo zbog toga što imam ono što nema predsednik Srpske napredne stranke: jasnu i doslednu politiku i konkretne rezultate“, izjavio je dr Bojan Pajtić.

„Upozoravam građana da, nažalost, ovakav progon može da se dogodi svakom. Bilo koji član ili simpatizer Srpske napredne stranke može da izmisli bilo šta, da pokrene krivično gonjenje bilo koga ili medijsko blaćenje, kao što se desilo trojici pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova iz Zrenjanina. Juče sam prvi put čuo njihova imena, ali je, nažalost, ta imena čula i srpska javnost. Bez ikakvog obzira, izneta je brutalna neistina o tim ljudima iako, pretpostavljam, da imaju porodice, prijatelje, bez ikakvog obzira na to da se radi o ljudskim bićima koja su se, sticajem okolnosti, našla u neprilici i pod udarom medijske hajke“, izjavio je Pajtić.

Pajtić je ponovio da, nažalost, ova vrsta progona i blaćenja može da se desi svakom građaninu Srbije, ukoliko to je u jednom trenutku zgodno Srpskoj naprednoj stranci, kao što se to desilo trojici policajaca u Zrenjaninu, koji su se ni krivi ni dužni našli pod udarom hajke, koji oni ne mogu da opovrgnu. „Ja mogu da izađem na konferenciju za štampu, pa će neki medij već preneti ono što sam rekao i do nekog će već doći istina. Ti ljudi nemaju tu mogućnost“, rekao je Pajtić i dodao da su bahatost, ogoljena laž i primitivizam postali način funkcionisanja režima u Srbiji i glavna odlika života i medijske slike u Srbiji.

„Podneću tužbu za klevetu protiv lista „Dnevnik“ koji je prvi objavio ovako brutalne neistine. Do sada sam samo nekoliko puta, samo u odnosu na jedan medij u Srbiji, pokrenuo slične postupke. Radi se o dnevnom listu „Informer“, pošto je najčešće u tom listu, kada se ja pominjem, samo ime i prezime tačno i ništa više nije tačno. Jer, ovo što se dogodilo je neprihvatljivo. To pokazuje kome u Srbiji danas zakon leži u topuzu i pokazuje koliko se malo vodi računa o ljudskim sudbinama kada je u pitanju pozicioniranje režima Aleksandra Vučića“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Odgovarajući na postavljena pitanja novinara da li sprovođenje istrage znači neku vrstu pretkrivičnog postupka, predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić je rekao da je izjavu Tužilaštva doživeo kao demantij i, kao profesor Pravnog fakulteta, nema nameru ni da spekuliše šta su njihove namere i, kako je naglasio „sigurno nemam nameru da učestvujem u besmislenim postupcima“. On je naglasio da u toj vrsti ismevanja pravne države i zakona neće učestvovati. „Moraće da primene silu, ako im tako nešto padne na pamet, da pokažu da se radi o ogoljenoj sili, o maltretiranju i iživljavanju, izvrgavanju ruglu pravne države. Neću dobrovoljno učestvovati u poništavanju pravne države u Srbiji. Ni na kakav poziv se ne bih odazvao po tom pitanju. Apsolutno ne bih učestvovao u farsi i u političkom progonu i apsolutno ne bih dozvolio da doprinesem prividu legitimiteta ili pravne države, koja, nažalost, u Srbiji ne postoji. Jer, da postoji, ne bi se moglo dogoditi ovo što se dešava“, rekao je Pajtić.

Odgovarajući na pitanje o izlazu iz ovakve situacije, Pajtić je rekao: “Rešenje je u smenjivanju režima koji se na ovakav način ponaša. Ja sam mislio da to nikada neću izgovoriti, jer sam 90-tih godina bio hapšen kao pripadnik opozicione stranke. Ali, Slobodan Milošević je bio aristokrata za Aleksandra Vučića. Postojao je privid pravne države, sada nema ni privida pravne države.“