SRBI DAJU POLA PLATE DA PROSLAVE BADNJI DAN I BOŽIĆ!

0
571

Nekada nezaobilazno prase ili jagnje sa ražnja ove godine izostaće sa većine božićnih trpeza, ali će vernici za slavlje ipak dati skoro pola prosečne plate

Nekada nezaobilazno prase ili jagnje sa ražnja ove godine izostaće sa većine božićnih trpeza, ali će vernici za slavlje ipak dati skoro pola prosečne plate. Prema računici “Blica” za četvoročlanu porodicu ručak za Badnji dan i Božić, kao i pokloni koštaju od 17.355 do 19.875 dinara!

Obilje na prazničnom stolu simbol je bogatstva tokom cele godine. Zato građani Srbije, koji tokom godine paze na svaki dinar, za vreme Božića zaboravljaju i na ekonomsku krizu i na niske plate i na nezaposlenost i troše bez mnogo razmišljanja.

U jednoj beogradskoj mesari kažu da su nekada za Novu godinu i Božić prodavali po 200 prasića, dok su poslednjih godina srećni kad prodaju petinu.

– Kupovna moć građana je opala. Prvo su uzimali sve manje i manje prasiće, a kada više nisu mogli da nađu manje, prešli su na plećku, ili but od dva, tri kilograma. Za prase ili jagnje potrebno im je minimum 5.000, odnosno 6.000 dinara, a za lep, veliki komad mesa za rernu dovoljno je i 1.300 – kaže Neda Jovanović, vlasnica mesare za “Blic”.

Čak i sa ovom uštedom, za svečani ručak za Badnji dan i Božić i za sve ostale sitne običaje potrebno je izdvojiti gotovo pola prosečne plate.

– Trpeza za Badnje veče mora da sadrži pasulj prebranac, riblju čorbu i pečenu ribu, a za desert suvo voće, med, orahe i sitne posne kolače, dok se božićni ručak sastoji od tradicionalnog pečenja, sarme, supe, predjela, priloga, pića, torti i kolača. Ispisali smo tri čeka, pa neka nam je Bog u pomoći u junu, julu, kada nam stignu na naplatu – kaže za “Blic“ Beograđanin Milovan Ristić (55).

– Trošenje preko mere i život u minusu osetiće se već u februaru, kad će i potražnja za robom naglo pasti, jer što je bogatija trpeza u januaru, to je februar siromašniji – objašnjava ekonomista Ljubomir Madžar.
Telegraf