OPŠTINA VRBAS: Crnogorski službeni jezik!?

0
547

Generalni konzul Crne Gore u Sremskim Karlovcima Miodrag Kankaraš pozvao je opštinu Vrbas da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu.

„Zahtev je obnovljen i računamo da Vrbas, koji apsolutno to zaslužuje, treba da ima u službenoj upotrebi crnogorski jezik. Iz ostvarenja prava na upotrebu jezika, crpu se i druga prava koja su značajna za bilo koju nacionalnu zajednicu“, rekao je Kankaraš za današnji novosadski „Dnevnik“.

Crnogorski jezik do sada je uveden u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš. Crnogorski konzulat u Sremskim Karlovcima je drugi po redu u Srbiji, pored konzularnog odeljenja pri ambasadi te države u Beogradu.

Miodrag Kankaraš je rekao da su ambicije pojedinih udruženja bile da crnogorski konzulat bude u Vrbasu, mestu Lovćenac ili u Novom Sadu, ali je ekonomski momenat bio presudan jer je konzulat u Sremskim Karlovcima smešten u zgradi Magistrata bez naknade.

„Po mom mišljenju, nije bitno gde se nalazi, važno je da funkcioniše i to na zadovoljstvo svih, pogotovo nas u konzulatu, a čini mi se i Karlovčana, kao i crnogorske nacionalne zajednice ili iseljenika koji imaju potrebu da u konzulatu završavaju određene poslove“, kazao je Kankaraš.

Prema njegovim rečima, ako se steknu uslovi, u planu je da se otvori odeljenje ili kancelarija generalnog konzulata u Vrbasu, gde će se jednom ili dva puta sedmično primati stranke, čime bi se konzulat približio prostoru gde najveći broj ljudi crnogorske nacionalne zajednice živi, a to su Vrbas, Kula i Mali Iđoš.

Dodao je da će u budućnosti posebno doći do izražaja ekonomska diplomatija, jer prostora za privrednu saradnju, pogotovo između Vojvodine i Crne Gore, i dalje ima u velikoj meri.

U Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 38.500 Crnogoraca, od kojih oko 25.000 u Vojvodini.
Alo