Skandalozne presude u 2015

0
475

Optužnice koje su obeležile 2015. godinu

Samo Maja u pritvoru zbog atentata na Beka

Osam meseci nakon pokušaja ubistva biznismena Milana Beka, koje se dogodilo 14. novembra 2014. godine ispred njegove kuće na Senjaku, policija je 17. jula uhapsila Maju Adrovac (31) iz Beograda. Lisice na ruke su joj stavljene jer se njen DNK poklapao s tragovima na jednoj od čaura. Ona je optužena da je učestvovala u pokušaju ubistva srpskog biznsimena. Osobe koje su pucale na Beka nisu otkrivene, a nije utvrđen ni motiv atentata. Maja Adrovac je supruga Ivana Adrovca (34), za koga se sumnja da je član međunarodne kriminalne grupe „Pink Panter“, poznate po pljačkanju evropskih zlatara i juvelirnica.

Cane se izvukao!

Biznismen Stanko Subotić Cane i njegovi saradnici pravosnažno su u decembru oslobođeni optužbi da su krijumčarili cigarete tokom devedesetih godina i da su na taj način oštetili državni budžet za 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara. Apelacioni sud je u jednom delu pravosnažno oslobodio Subotića i ostale optužbi zbog nedostatka dokaza, a u drugom delu zbog nastupanja apsolutne zastarelosti. Subotić se teretio da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima. Prvom presudom Specijalnog suda, Subotić je bio osuđen na šest godina zatvora, ali je ona ukinuta i naređeno je novo suđenje. Država treba da mu vrati 538.000 evra, koliko je u julu 2013. uplatio na ime jemstva.

Optužnica protiv Jevtića

Osnovno tužilaštvo u Somboru u julu je podiglo optužnicu protiv poznatog glumca Gorana Jevtića (37) zbog sumnje da je u toaletu pozorišta za vreme festivala “Pozorišni maraton” u Somboru obljubio dečaka L. K. (15). Na prvom pretresu, Jevtićev advokat je tražio izuzeće svih sudija i tužioca u Somboru, ali je tad zahtev odbijen. Tužilac traži da Jevtić bude osuđen na 14 meseci zatvora. Uskoro se očekuje nastavak suđenja.

Skandalozna presuda za slučaj „kantrimen“

Marko Milićev (34) osuđen je 28. oktobra na četiri i po godine jer je 25. jula 2014. „mini kantrimenom“ usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a zatim pobegao s mesta nesreće. Milićev je dobio dve godine zatvora za izazivanje nesreće, a dve godine i sedam meseci za nepružanje pomoći i bežanje s lica mesta, ali mu je izrečena jedinstvena kazna. Milićev je nakon nesreće pobegao iz zemlje, a 1. septembra 2014. uhapšen je u Kini. Vozilo kojim je Milićev upravljao nije pronađeno.
Alo