Igor Jurić: „Tijanin zakon“ je samo početak borbe za bolju BEZBEDNOST DECE

0
653

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i otac ubijene devojčice, i njegovi saradnici, predstavili su dosadašnje rezultate rada Fondacije i planove za 2016. godinu.

Jurić je kazao da je 2015. godina bila uspešna za Fondaciju, jer je urađeno mnogo kada je u pitanju bezbednost građana, pre svega dece. Govoreći o „Tijaninom zakonu“ naglasio je da je izmena Zakona o policiji bila samo početak borbe za bolju bezbednost.

– Zalagaću se za izmenu Krivičnog zakona, dela koji se odnosi na brže reagovanje policije i sistema. Veoma važan momenat u 2015. godini bio je članstvo Fondacije u međunarodnoj organizaciji za potragu dece  „Amber Alert Europe“. Želimo u saradnji sa tom organizacijom da uvedemo najbolje mehanizme kada je u pitanju potraga za nestalom decom – kaže Jurić.

Otac tragično nastradale devojčice, koja je pre godinu i po dana oteta i ubijena u Bajmoku, podsetio je da je 2015. godine Fondacija u kontinuitetu organizovala i održala edukacije đaka, roditelja i prosvetnih radnika na temu bezbednosti dece na internetu i o trgovini ljudima, a pre mesec dana dobili su autorsko pravo od Zijaha Sokolovića za izvođenje predstave „Nasilje nema opravdanja“. Sve edukacije su realizovane u saradnji sa kriminolozima i stručnim saradnicima koji su aktivni na prevenciji trgovine ljudima i pedofilije.

 

Ne smemo da čekamo da se nešto desi: Igor Jurić sa saradnicima

Ne smemo da čekamo da se nešto desi: Igor Jurić sa saradnicima

– Radićemo još više i projektima ćemo skretati pažnju da je bezbednost deo svakodnevnice, a ne samo kada se nešto desi. Organizovaćemo tribine i edukacije na mađarskom jeziku i još jednu predstavu glumca Vladimira Grbića. Drugi festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ biće održan u Bajmoku i trajaće tri dana, a prodajom majica sa Tijaninim likom do sada je prikupljeno 575.500 dinara i novac smo donirali za lečenje nekoliko obolele dece – kaže Jurić.

Bojana Latinović, savetnica za odnose sa javnošću Fondacije, najavila je novi, redizajnirani sajt tijana.rs i nove sekcije sajta „ambasadori fondacije“ i „humanitarni online shop“.

– Pokrenućemo humanitarnu kampanju „Tijana leptir“ za pomoć institucijama i pojedincima koji rade i žive u teškim uslovima. Važna nam je saradnja sa drugim fondacijama koje se bave decom, njihovom bezbednošću, zdravljem i edukacijom i zato ćemo organizovati stručnu Konferenciju fondacija u Srbiji – najavila je Latinovićeva.

Blic