STIŽE NOVI AMBASADOR SAD: Skot hoće da otkačimo Putina!

0
538

Srbiju ni 2016. ne čekaju med i mleko. Prvo iskušenje, po svemu sudeći, čeka nas već u januaru, kada u Beograd treba da dođe novi američki ambasador Kajl. R. Skot, koji će zameniti Majkla Kirbija.

On će doneti novi paket zahteva, među kojima će najvažniji biti distanciranje Srbije od Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina na političkom, vojnom i ekonomskom planu. Ukoliko Srbija odbije da se povinuje ovakvim zahtevima, moglo bi uslediti otvaranje novih kriznih žarišta u našoj zemlji, a prvi pik je Vojvodina.

– Novi ambasador Skot je specijalista za Rusiju i nije nimalo čudno što ga baš u ovom trenutku šalju u Srbiju, uz Bosnu i Hercegovinu jedinu zemlju u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije. Ne znači da će biti traženo da Srbija odjednom potpuno stane na američku stranu, već je njihova želja da to bude urađeno u više malih koraka – saznaje “Alo!” u diplomatskim izvorima. Amerikance posebno plaši kupovina oružja od Rusije, koju je Srbija najavila, a koja bi mogla biti konkretizovana tokom najavljenih poseta visokih ruskih zvaničnika Beogradu u prvoj polovini 2016. godine, pre svih premijera Dmitrija Medvedeva. Druga važna tačka koja žulja Zapad jeste sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, koji je, po njihovom mišljenju, prepreka u pregovaranju u okviru poglavlja 30, koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom.

Nepristajanje Srbije da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom SAD i EU moglo bi imati teške posledice za unutrašnju političku stabilnost Srbije, a najveća opasnost, prema dobro obaveštenim izvorima “Alo!”, ne preti ni u Sandžaku ni na jugu Srbije, već u Vojvodini.
– Tačno je da u Vojvodini dominantno žive Srbi i zbog toga se u izazivanju krize ne bi išlo na međunacionalne sukobe, već pre svega na ekonomske interese. Bila bi podstaknuta priča da Vojvodini, koja je znatno bogatija od ostatka Srbije, ne odgovara ovakav vid ustavnog uređenja, a u celu priču mogli bi biti uključeni i pojedini tajkuni, koji bi finansijski pomogli separatističke stranke i pokrete – tvrdi izvor “Alo!”. Oni koji ne misle dobro Srbiji za ovo bi mogli naći i formalne razloge u činjenici da je Vojvodina, kao i Kosovo, imala status autonomne pokrajine u bivšoj Jugoslaviji.

Polemika Kirbija i Vučića

Odlazeći ambasador SAD Majkl Kirbi u jednom od oproštajnih intervjua konačno je konkretno otkrio šta će SAD tražiti od Srbije kada je u pitanju Kosovo i poglavlje 35. – Ne tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN – rekao je Kirbi. Premijer Aleksandar Vučić odgovorio je na Kirbijevu izjavu rečima da naša zemlja poštuje politiku SAD, ali da Srbija ima svoju politiku, zbog čega nam “nikad nije lako da pročitamo” da Kosovo treba da bude u UN.

Alo