STEFANOVIĆ U PALATI SRBIJA: Pohapšeni biznismeni, direktori, predsednici opština

0
458

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obratio se jutros javnosti iz Palate Srbija povodom jedne od najvećih akcija hapšenja u okviru borbe protiv korupcije.

Ministar je potvrdio da je u noćašnjoj akciji MUP uhapšeno 79 osoba osumnjičenih u 20 različitih slučajeva finansijskog kriminala, među kojima su biznismen i vlasnik Beohemije Željko Žunić i nekadašnji ministar trgovine u Cvetkovićevoj vladi Slobodan Milosavljević.

Za još 5 osoba se intenzivno traga, a podneto je još 39 krivičnih prijava. Uhapšeni u noćašnjoj akciji osumnjičeni su za širok dijapazon zloupotreba od 2004. do danas poput pranja novca, zloupotrebe položaja, zloupotrebe s javnim nabavkama, primanja i davanja mita, falsifikovanja službene isprave, nesavesnog rada u službi…

Ovim teškim krivičnim delima iz oblasti korupcije i privrednog kriminala oštećeni su budžeti Republike Srbije, Vojvodine, Grada Beograda, Železara Smederevo i to za sumu od 7 milijardi i 800 miliona dinara odnosno više od 100 miliona evra.

Stefanović je kazao da je reč o najopsežnijoj akciji dosad koja je dugo pripremana u saradnji s Tužilaštvom kao i da su dokazi protiv privedenih veoma čvrsti, te da je istraga sprovedena veoma temeljno.

je pročitavši na desetine inicijala privedenih i njihove funkcije kazao da je reč o osumnjičenima za dela počinjena od 2004. naovamo, kao i da su posredi milionske prevare.

Među privedenima su bivši ministar, dvojica nekadašnjih pomoćnika ministara, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, biznismeni, sadašnji i nekadašnji predsednici opština i njihovi pomoćnici, brojni direktori velikih javnih preduzeća, direktori i zaposleni na najvišim pozicijama u nizu velikih domaćih firmi, bivši direktor SRC Pionirski grada, zatim sadašnji predsednik Upravnog odbora FK Vojvodina…
Kurir