NOVI SAD: Oprezno sa petardama!

0
561

NOVI SAD – Pored spiska novogodišnjih odluka jednako važan je i spisak za pretprazničnu kupovinu.

A na njemu se vrlo često pored poklona i đakonija nađe i po nekoliko kutija prskalica i petardi.

I tu treba biti pažljiv, jer u jeku slavlja, veliki je broj onih koji zbog nepravilnog rukovanja pirotehnikom završe u bolnici.

Proslavu novogodišnjih praznika gotovo je nemoguće zamisliti bez petardi. I dok se odrasli i deca zabavljaju uz praskave zvuke i mini eksplozije, stručnjaci upozoravaju na sve češće povrede i opasnosti koje se javljaju zbog nepažljive upotrebe pirotehnike.

„Najčešći tip povreda zapravo jesu opekotinske povrede različite dubine, zatim eksplozivne rane, do najtežih povreda što su konstantne povrede koje mogu rezultirati gubitkom delova ekstremiteta ili čak celih ekstremiteta. Najčešće zahvaćene regije su pre svega šake, zatim lice, povrede očiju. Ukoliko petarda eksplodira u džepu, to mogu biti opekotinske povrede u predelu butina i prednjeg trbušnog zida“, kaže dr Miloš Pajić, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije i dečiji hirurg.

Uprkos činjenici da je prodaja pirotehnike zakonski regulisana, iz novosadske Uprave za vanredne situacije podsećaju građane ma to da ukoliko već kupuju petarde, ipak zarad sebe i drugih, obrate pažnju na pakovanje i deklaraciju.

„Zato bih i apelovao građanima da se toga pridržavaju i kad kupuju pirotehnička sredstva da u tim prodavnicama koje imaju odobrenja, obavezno pogledaju da li imaju te nalepnice. Samim tim znači da su ta sredstva pregledana od strane instituta bezbednosti, imaju odobrenje od strane sektora za vanredne situacije i na njima piše kako se upotrebljavaju. Nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, dolazi do povređivanja. Te povrede mogu biti i trajnog karaktera, može da dođe i do požara, čak i do eksplozije“, kaže Dragan Cvetićanin, načelnik Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu.

Na tržištu postoje četiri klase pirotehnike: prva klasa puk-puk petardi i prskalica za maloletna lica, klasične petarde koje su u drugoj klasi i ne smeju se prodavati maloletnicima, i treća i četvrta klasa u koje spadaju vatrometi. Međutim, kako nam je rekao Ljubomir Šimić, vlasnik preduzeća za pirotehniku, pojedini prodavci, čak i registrovani ne poštuju zakon pri prodaji petardi.

„Pa nažalost i ove godine je situacija takva kakva je finansijski, i još uvek su petarde i ove sitne stvari pristupačne najmlađima. Pojedine firme, čak i registrovane, prepakuju ovo u obične najlon kesice i naravno odštampaju neke deklaracije i prodaju po pet komada, 10 komada. Znači to je protivzakonito“, kaže Ljubomir Šimić, vlasnik firme „Šime specijalni efekti“.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj petardi ili ne, ne zaboravite da trenuci nepažnje i neznanja mogu dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje onih koje volite. Za srećne praznike, pored dobrog raspoloženja, osnovni preduslov je i bezbednost.
Rtv.rs