KUSTURICA: Ja nisam PREOBRAĆEN, ja sam samo KRŠTEN!

0
910

– Srbi imaju drugačiju istoriju. Srbi su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom niko ne govori, ali se mi Srbi nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umesto kao žrtve – rekao je Kusturica
Emir Kusturica, koji trenutno gostuje u Jermeniji, dao je intervju za tamošnji list Armenpress izjavivši da između Srbije i Jermenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlik

– Postoji jedna velika razlika među nama: vi Jermeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživeo genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se desilo. Srbi imaju drugačiju istoriju. Srbi su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom niko ne govori, ali se mi Srbi nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umesto kao žrtve – rekao je Kusturica za Armenpress i dodao:

– Tokom Drugog svetskog rata ubijeno je 800 hiljada Srba. O tome postoje i knjige i izveštaji, ali za Evropu to kao da se nije desilo. Oni koji znaju za tu činjenicu, ignorišu je. Volim kad dođem u Jermeniju, ne samo zbog svega onoga što vidim, nego i zbog vašeg načina života; kod vas je sve nedvosmisleno. Kad sam bio u Turskoj, bio sam napadnut i rečeno mi je da nisam dobrodošao zbog mog stava vezanog za Srbe. Odgovorio sam da oni i ne moraju da se brinu zbog genocida (nad Srbima), pošto su i sami pobili milione Jermena tokom Prvog svetskog rata.

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005, piše jermenski list.

– Moja porodica delimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto verujem u kulturu, verujem i u Boga. Verujem da se on javlja kroz kulturu – istakao je Kusturica.

Upitan šta želi za Novu godinu, odgovorio je:

– Ne bih tražio koka-kolu od Deda Mraza. Tražio bih nešto natprirodno: da više nema rata u svetu. I poželeo bih da Deda Mraz nađe Maradoni novi posao.

Inače, Kusturica će u Jermeniji održati koncert sa “The No Smoking Orchestra”.

Telegarf